Tiedustelulähde ISIS:n salaisesta suunnitelmasta: Euroopassa iskuvalmiina 40 terroristia

Länsimaisten tiedustelupalvelujen saamien tietojen mukaan Eurooppaan oli lähetetty kymmeniä ISIS-taistelijoita Pariisin iskujen alla.

Jopa 60 ISIS-jihadistijärjestön taistelijaa oli lähetetty Eurooppaan ennen Pariisin marraskuun terrori-iskuja, korkea eurooppalainen tiedusteluviranomainen paljastaa CNN:lle.

Nimettömän lähteen mukaan länsimaisten tiedustelupalvelujen saamat tiedot osoittavat, että terroristien kohteina olivat Pariisin lisäksi Lontoo, Berliini ja ”suuri väestökeskittymä Belgiassa”.

Tiedot ilmenevät uudesta CNN:n dokumentista Terror in Paris (Terroria Pariisissa). Ohjelma esitetään helmikuun 17. päivänä.

CNN:n lähteen mukaan kunnianhimoisen iskusuunnitelman takana olisi ollut ISIS:n ulkomaisista operaatioista vastaava Abu Mohammed al-Adnani.

Lähde huomauttaa kuitenkin, että saadut tiedot olivat liian ”pirstaleisia ja vaikeita vahvistaa”, jotta niiden perusteella oltaisiin voitu ruveta toimiin ennen kuin Pariisin iskut tehtiin. Suunnitelmien etenemisestä ei myöskään hänen mukaansa nähty mitään viitteitä ennen kuin jihadistit jo iskivät.

Iskujen jälkeen tiedustelupalvelut ovat keskittyneet tietoihin, joiden mukaan terroristeja olisi tullut Eurooppaan 60.

”Huolena on ollut se, että jos Pariisin iskuissa oli mukana 20 terroristia, voi liikkeellä olla vielä nelisen kymmentä lisää”, lähde toteaa.

Länsimaisten tiedustelulähteiden kerrotaan pelkäävän, että ISIS suunnittelee vielä Pariisin iskujakin kunnianhimoisempaa hyökkäystä.

”Monet tiedustelupalvelut pelkäävät nyt, että Pariisin tapahtumat voivat toistua, mutta samanaikaisesti useiden ryhmien toteuttamina ja useissa eri maissa, millä olisi tietenkin valtavat seuraukset”, Belgian turvallisuuspalvelun entinen johtaja Alain Winants toteaa.

Pommein ja rynnäkkökiväärein aseistautuneet terroristit iskivät viime vuoden marraskuun 13. päivänä Pariisissa Bataclanin konserttipaikalle, Stade de France -stadionille ja kahviloihin kaupungin itäosassa. Iskuissa sai surmansa kaikkiaan 130 ihmistä.

Kommentit