Verkkouutiset

Tiedustelulaeista ratkaisu perjantaina? PS aiheuttaa harmaita hiuksia

Perustuslakivaliokunnan odotetaan puoltavan perustuslain muutosta kiireellisenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta voi saada huomenna perjantaina valmiiksi mietintönsä, joka koskee tiedustelulakeihin liittyvää perustuslain muutosta.

Perustuslakia ehdotetaan muutettavaksi luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan osalta.

Mietintöluonnos esitellään perustuslakivaliokunnalle vasta huomisessa kokouksessa, mutta esityslistalle on eilen lisätty, että yleiskeskustelun lisäksi suoritetaan asian yksityiskohtainen käsittely. Se tarkoittaa sitä, että mietintö voidaan hyväksyä kokouksessa.

Perustuslakivaliokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, voidaanko perustuslain muutosesitys käsitellä eduskunnassa kiireellisessä perustuslainsäätämisjärjestyksessä, kuten hallitus on esittänyt.

Verkkouutisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan odotetaan näyttävän vihreää valoa nopeutetulle menettelylle.

PS, vihreät ja RKP odottavat valiokunnan kantaa

Viime kädessä kiireellisyys ratkeaa vasta eduskunnan suuressa salissa, kun perustuslain muutoksesta äänestetään.

Kiireellinen säätämisjärjestys edellyttää, että viisi kuudesosaa eduskunnan täysistunnossa läsnäolevista kansanedustajista kannattaa nopeutettua menettelyä. Täydessä istuntosalissa se tarkoittaa 166 kansanedustajan tukea, kun puhemies ei äänestä.

SDP:n eduskuntaryhmä asetti tukensa ehdoksi, että suojelupoliisi asetetaan parlamentaariseen valvontaan.

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan supon valvonnasta on löydetty parlamentaarinen sopu jo viime keväänä, mutta perussuomalaiset ja osin vasemmistoliitto ovat alkaneet lipsua sovusta. Perussuomalaisten mukaan mitään parlamentaarista sopua ei ole ollutkaan, vaan hallituspuolueet ovat neuvotelleet vain SDP:n kanssa.

SDP on kiireellisen menettelyn takana, mutta viime viikkoina harmaita hiuksia hallituspuolueille ovat aiheuttaneet perussuomalaiset, joiden aikeista ei ole saatu selvyyttä.

Perussuomalaiset aikovat muodostaa kantansa kiireelliseen menettelyyn vasta sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunnan kanta asiaan on selvillä. Samoin aikovat tehdä vihreät ja RKP. Vasemmistoliitto on kiireellistä menettelyä vastaan.

Mikäli viiden kuudesosan enemmistöä ei eduskunnasta löydy, perustuslain muutos jää lepäämään vaalien yli. Siinä tapauksessa siviili- ja sotilastiedustelulakeja ei voida säätää tällä vaalikaudella.

Lue myös:

Tiedustelulakipaketista haetaan sopua – seuraako PS Jussi Halla-ahoa?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)