Topol-M-ohjus Venäjän voitonpäivän paraatissa. LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Tiedustelukenraali: ”Venäjä on eksistentiaalinen uhka”

Syyrian sotanäyttämö toimii DIA:n johtajan mukaan venäläisten asejärjestelmien koelaboratoriona.

Presidentti Vladimir Putinin hallinto käyttää Yhdysvaltain sotilastiedusteluviraston (DIA) johtajan, kenraaliluutnantti Scott Berrierin mukaan asevoimiaan vaikutusvallan varmistamiseen lähialueillaan, Venäjän ”elintärkeiden intressien” puolustamiseen ja USA:n globaalin johtoaseman haastamiseen. Kenraalin arviosta raportoi uutiskanava CNN.

– Yhdysvalloille Venäjän asevoimat ovat eksistentiaalinen uhka, Berrier sanoo USA:n senaatin puolustusvaliokunnalle antamassaan lausunnossa.

– Moskova panostaa edelleen strategisiin ydinaseisiin ja uusiin strategisiin suorituskykyihin, jota asettavat USA:n alueen vaaralle alttiiksi, hän toteaa.

Tiedustelutiedot paljastavat hänen mukaansa Venäjän päivittäneen ydinasetuotantoaan ja valmistavan nyt satoja uusia ydinkärkiä vuodessa tavalla, joka rikkoo voimassa olevia aserajoitussopimuksia.

Myöskään Venäjän panostusta tavanomaisten asejärjestelmiensä kehittämiseen ja niiden kokeiluluontoiseen käyttöön Syyrian sotanäyttämöllä ei kenraaliluutnantti Berrierin mukaan ole varaa jättää huomiotta.

– Venäjällä on yhä parempi kyky projisoida voimaa pitkän kantaman täsmäohjusten ja rajoitettujen kaukotoimintasuorituskykyjen avulla, hän varoittaa.

Aiemmin tällä viikolla senaatin ja edustajainhuoneen yhteisistunnossa puhunut presidentti Joe Biden sanoi Venäjän vihamielisillä toimilla olevan seurauksia silloin, kun ne ovat todennettavissa, kuten sekaantumisessa USA:n vaaleihin ja SolarWinds-kyberhyökkäyksessä on tapahtunut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt