Venäjä seuraa, millaisen uhan Suomi voisi esimerkiksi Kuolan Murmanskille muodostaa. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Tiedustelu-upseeri KS:lle: On epärehellisyyttä uskoa naapurin kiltteyteen

Martti J. Karin mielestä koko Vladimir Putinin Leningradin jengi haluaa koskemattomuuden.

Kyberturvallisuudesta perjantaina tohtoriksi väitellyt eversti evp Martti J. Kari on entinen sotilastiedustelun apulaispäällikkö. Kouvolan Sanomissa hän sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin valitsevan itselleen seuraajan, joka takaa koskemattomuuden ja hyvät eläkepäivät.

– Seuraajan pitää olla kova kaveri, esimerkiksi pääministeri Dmitri Medvedev on liian pehmeä. Seuraaja voi olla joku, joka on jo lähellä Putinia. Tai sitten voi tulla yllätysnimikin, koska venäläiset rakastavat harhautuksia ja yllätyksiä. Vallanvaihto voi tapahtua aikaisemminkin kuin vuonna 2024, Martti J. Kari sanoo KS:lle.

– Koko Putinin johtama niin sanottu Leningradin jengi haluaa koskemattomuuden. He ovat varastaneet niin paljon valtiolta rahaa.

Kari pohtii, että ”kun ajattelee Venäjän pitkää autoritaarista perinnettä ja muukalaispelkoa, niin voi hyvin kysyä, oliko 1990-luvun ajatus lännen kanssa lähestymisestä vain bluffia”.

Hänen mielestään Suomessa ei kannata uskoa venäläisten kiltteyteen, ei silloinkaan kun Suomi itse käyttäytyy ystävällisesti.

– Olisi älyllistä epärehellisyyttä uskoa siihen, että jos olemme venäläisille kilttejä, he eivät suunnittele voimankäyttöä meitä vastaan. Näissä asioissa ei ole mitään henkilökohtaista. Väkivaltakoneiston työnä on suunnitella voimankäyttöä, Martti  J. Kari toteaa.

Moskovassa keskitytään pitkälti Murmansk-Pietari-Moskova -kolmioon. Venäjällä halutaan hänen mukaansa tietoa esimerkiksi siitä, millaisen uhan Suomi voi Murmanskille muodostaa.

– Tästä kolmiosta kaksi sivua rajoittuu tavallaan Suomeen päin. Venäjä tekee tämän vuoksi kaikkensa, että Suomi ei liittyisi Natoon. Venäjä valmistautuu samalla käyttämään voimaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt