Suomessa luottamus tieteeseen ja asiantuntijuuteen on perinteisesti korkealla tasolla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sture Fjäder: Tiedevastaisuus on turvauhka

Kirjoittajan mielestä olemme erittäin suurten asioiden äärellä.

Väkivaltainen rynnäkkö Yhdysvaltain kongressitaloon, demokraattisen vaalituloksen kyseenalaistaminen ja koronavirusrokotteen vastustaminen – kaikkea tätä on ehtinyt tapahtua jo vuoden 2021 ensimmäisen kahden viikon aikana.

Yhdysvaltojen tapahtumat osoittavat, miten sosiaalisessa mediassa jaettu vihapuhe muuttuu tosielämän vihaisiksi teoiksi. Capitolin valtaus oli pitkään jatkuneen tiede- ja demokratiavastaisen liikehdinnän aikaansaannosta. On sanomattakin selvää, että tällainen järjestelmään kohdistuva epäluulo ja vihamielisyys ovat myös yleinen turvallisuusuhka.

Sanotaan asia nyt suoraan: Suomessakin on oltava huolissaan ääriliikkeiden noususta niin vasemmiston kuin oikeistonkin osalta, tutkitun tiedon kyseenalaistamisesta ja kasvavasta epäluottamuksesta tutkittuun tietoon sekä poliittiseen järjestelmään. Olemme erittäin suurten asioiden äärellä. Kyse on demokraattisten yhteiskuntien perusarvoista.

Lukuisien kyselytutkimusten mukaan hälyttävän suuri määrä suomalaisista suhtautuu koronarokotteeseen hyvin kriittisesti. Jopa viidesosa vastaa, että ei olisi ottamassa koronarokotetta. Ja lisäksi on paljon epävarmoja, vaikka tutkimusnäyttö ja huippuasiantuntijat kuinka osoittaisivat rokotteen olevan turvallinen.

Koronakriisi on lisännyt tiedontarvetta ja samalla luonut asiantuntijuuden haastamiselle, rokotevastaisuudelle ja jopa salaliittoteorioille hedelmällisen maaperän. Ideologinen suhtautuminen ja epäluulo instituutioita kohtaan sumentaa ihmisten ajattelua. Näin myös Suomessa, vaikka meillä luottamus tieteeseen ja asiantuntijuuteen on perinteisesti ollut kansainvälisesti vertaillen hyvällä tasolla.

Länsimainen liberaali demokratia on historiallisen suuren haasteen edessä. Tiede ja tutkittu tieto on ainoa tie ulos koronakriisistä. Parhaillaan menossa olevilla Tieteen päivillä pohditaan muun muassa luottamusta tieteeseen ja asiantuntijuuteen koronakriisin valossa. Tieteen avulla olemme tähänkin mennessä ratkaisseet maailman suuret ongelmat. Jos alati kasvava joukko on sitä mieltä, ettei tieteellä ole sen enempää vapautta kuin itseisarvoakaan, olemme pulassa.

Vietämme Suomessa tutkitun tiedon teemavuotta. Paljon tätä ajankohtaisempi ei teema voisi olla. Tutkittua, tieteellistä tietoa ja luottamusta siihen tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. On meidän jokaisen vastuulla, joka päivä, tehdä kaikki voitavamme, jotta tiedevastaisuudesta tai -vihamielisyydestä ei tule valtavirtaa.

Sture Fjäder

Sture Fjäder

Sture Fjäder on Akavan puheenjohtaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt