LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tutkimusprofessori: Suomen toimet purevat – epidemia ei silti päättymässä

Professori muistuttaa, että Suomen on tehtävä koronavirusta koskevat päätökset maltillisesti.

Suomen tartuntahuipun ennustetaan kohdistuvan huhtikuun 21. päivälle ja sosiaalisen eristäytymisen jatkuvan täysimääräisesti toukokuun loppuun asti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Markku Peltonen arvioi Twitterissä Suomen toimien purevan koronavirukseen, mutta huomauttaa, ettei Suomessa voi tuudittautua siihen, että epidemia olisi ohi.

Peltosen mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien määrässä on selvää nousua enää Suomessa ja Ruotsissa. Suomi tuntuu hänen mukaansa tasaantuvan tilastoissa, ehkä jopa selvästi alhaisemmalla tasolla kuin muut Pohjoismaat.

– Toimet ilmeisesti puree hyvin. Siksi Tanska, Norja ja muutamat muut ovat jo alkaneet puhumaan avaamisesta.

Professori uskoo, että Suomen muita hitaampi kehitys ajoissa tehtyjen rajoitustoimien vuoksi antoi maalle aikaa epidemian tehokkaampaan hoitamiseen.

– Suomen kannalta se, että olemme ”myöhässä” muita oli hyvä alussa. Teimme todennäköisesti toimenpiteet epidemian alussa muita suhteellisesti aiemmin ja uskon tällä olevan iso vaikutus, Peltonen kiteyttää.

Testauksen lisäämisen merkityksestä on puhuttu, mutta professori suhtautuu kriittisesti testauksen lisäämiseen ongelman ratkaisijana. Hän uskoo, että kun nähdään miten muut maat toimivat, saadaan lisää dataa esimerkiksi toimien purevuudesta.

– Tämä aikaikkuna pitää hyödyntää ja päätökset on tehtävä maltilla. Samalla ei voida tuudittautua siihen, että tämä on ohi, pikemminkin kaukana siitä. On tärkeää, että toimitaan ohjeiden mukaan, Peltonen huomauttaa.

Hän iloitsee, että Ruotsinkin sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien määrät ja kuolleisuusluvut tasaantuvat, vaikkakin hitaasti. Washingtonin yliopiston Insititute for Health Metrics and Evaluation on aiemmin arvioinut, että Suomen kuolleisuusluvut kääntyvät laskuun 14 päivän päästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt