X
SULJE MAINOS
THL:ssa vaaditaan yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten lakkauttamista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

THL:n päällikkö: Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset lakkautettava

Kehittämispäällikön mukaan ”olisi jo aika lakkauttaa kyseiset korvaukset”.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kehittämispäällikkö Satu Kapiaisen Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset tulee lakkauttaa -otsikoitu kirjoitus on julkaistu THL:n sivuilla.

Kirjoituksessaan THL:n päällikkö erittelee, että yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin käytettiin esimerkiksi vuonna 2019 yhteensä 161,6 miljoonaa euroa. Tällä rahalla saisi hänen mukaansa julkiseen terveydenhuoltoon vuosittain 1,9 miljoonaa lääkärikäyntiä tai 4,5 miljoonaa sairaanhoitajakäyntiä lisää.

Korvauksista hyötyvät kehittämispäällikön mukaan lähinnä yksityiset palveluntuottajat.

– On vaikea nähdä oikeudenmukaisena sitä, että julkista rahaa kohdennetaan julkisen sektorin palveluvalikoimaa laajempaan palveluvalikoimaan vain niiden hyödyksi, joilla on varaa näitä palveluja hankkia. Tämä ei auta kaventamaan väestön terveyseroja, THL:n kehittämispäällikkö Satu Kapiainen kirjoittaa.

– Julkisen sektorin palvelutarjontaa tulee vahvistaa. Tätä on kuitenkin vaikeuttanut merkittävä osaamispula. Mitä enemmän tuetaan yksityistä sektoria julkisin varoin, sitä vaikeampaa on houkutella osaajia yksityiseltä sektorilta julkiselle. Tästäkään näkökulmasta Kela-korvauksia ei voida pitää perusteltuina.

Hän jatkaa toteamalla, että ”Kela-korvausten kohtaloa on puitu vuosien varrella useissa eri valmisteluryhmissä”.

– Valmisteluun kuluu rahaa, ja sekin raha on pois väestön terveydestä. Vuonna 2023 Kela-korvausten arvioidaan alenevan entisestään. Vieläkö tämän jälkeen tarvitaan uutta valmisteluryhmää pohtimaan Kela-korvausten järkevyyttä? Toivottavasti ei, Kapiainen kirjoittaa.

– Nyt olisi jo aika lakkauttaa kyseiset korvaukset, ja kohdentaa rahat julkiselle sektorille lisäämään terveydenhuoltojärjestelmän kustannusvaikuttavuutta ja oikeudenmukaisuutta, THL:n päällikkö vaatii.

Kirjoitus on saanut netissä osakseen useita tiedusteluja siitä, onko kyseessä THL:n virallinen kanta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt