X
SULJE MAINOS
Markku Tervahauta pitää huhtikuun kuntavaalien siirtämistä turvallisempana vaihtoehtona. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

THL:n pääjohtaja Ylelle: Kesäkuu ei ollut ainoa vaihtoehto kuntavaaleille

Markku Tervahauta uskoo, että kuntavaalit olisi logistisesti helpompaa järjestää kesällä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että kuntavaalien järjestäminen kesäkuussa tulisi olemaan terveysturvallisesti helpompaa. Kesäkuu ei kuitenkaan ole ollut ainoa mahdollinen ajankohta uusille vaaleille.

Tervahauta uskoo, että vaalien siirto olisi hyvä asia myös sen kannalta, että useampi ihminen uskaltautuisi käyttää äänioikeuttaan. Lisäksi kesällä pidetyt vaalit olisivat Tervahaudan mukaan kaikkien kannalta logistisesti helpommat ja joustavammat järjestää.

– Toivoisin tietysti, että [kesällä] ei tarvitsisi pitää aivan niin tiukkoja terveysturvallisuusjärjestelyjä, kuin mitä huhtikuun ajankohtaan on suunniteltu, Tervahauta kommentoi.

Tervahaudan mukaan monia tahoja voi kuitenkin mietityttää se, kuinka sopiva ajankohta kesäkuun puoliväli olisi suomalaisten elämän kannalta vaalien ajankohtana.

Poliitikoille on Tervahaudan mukaan toimitettu useita erilaisia mallinnuksia ja ennusteita koronatautitilanteesta, mikäli vaalit järjestettäisiin huhtikuussa, kesäkuussa tai myöhemmin syksyllä. Tervahaudan mukaan pelkät mallinnukset eivät kuitenkaan selitä kesäkuun valikoitumista vaalien suositelluksi ajankohdaksi.

– Uskoisin, että tämä ei ole ainoa peruste. He varmasti ovat tehneet kokonaisharkintaa, mutta me olemme tuottaneet sinne dataa, Tervahauta kertoi.

Tervahauta painotti myös, että Suomen koronatartuntaluvut ovat olleet viime aikoina nousujohteisia, ja jokaisen tulisikin nyt lähiviikkojen aikana kantaa vastuuta ja tavata vain välttämättömiä kontakteja taudin leviämisen estämiseksi.

– Eikä haettaisi tietyllä tavalla näistä suosituksista ja rajoituksista sitä maksimia, että mitä voi tehdä, koska siellä tulee jo enemmän riskiä, Tervahauta toivoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt