Verkkouutiset

THL:n pääjohtaja: Suomeen riittäisi 4–5 sote-aluetta

Pääjohtaja Juhani Eskolan mukaan sote-uudistus näyttäisi etenevän oikeaan suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Juhani Eskola on tyytyväinen hallituksen ponnisteluihin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa.

– Nyt näyttää siltä, että tässä on eteenpäin menemisen meininkiä, Eskola arvioi.

Hallitus linjasi alkuviikkonsa askelmerkkejään sote-uudistuksessa. Sote-alueiden lukumäärästä ja rahoituksen perusratkaisusta on tarkoitus päättää lokakuussa.

Hallitusohjelman mukaan sote-alueita tulisi olla enintään 19. Vielä keväällä THL varoitti hallitusta siitä, että 19 aluetta olisi liikaa.

Elokuussa valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tuomas Pöystin vetämä selvityshenkilötyöryhmä ehdotti sote-alueiden määräksi 9–12.

– Ideaali sote-alueiden määrä olisi neljästä viiteen, mutta 9–12 sote-aluetta on sellainen määrä, jonka kanssa voidaan hyvin elää. Se kuulostaa minusta ihan hyvältä pohjalta, linjaa Eskola.

Eskolan mukaan alueiden lopullista määrää puntaroitaessa paljon riippuu siitä, mitä tehtäviä alueille annetaan ja miten työt siellä järjestetään. Mistään isoista ratkaisuista ei hänestä ole tässä enää kyse, koska vielä taannoin kaavailluista kymmenistä sote-alueista ollaan nyt tulossa reippaasti alaspäin.

Selvityshenkilötyöryhmä ehdotti myös, että sote-palvelut rahoittaisi ensisijaisesti valtio.

– Minusta tämä on ihan realistista. On käynyt selväksi, että suora kuntapohjainen rahoitus ei voi tässä vaiheessa tulla kyseeseen. Siinä, miten valtion rahoitus käytännössä järjestetään, on vielä monta kädenvääntöä edessä, Eskola ennakoi.

Selvityshenkilötyöryhmän mielestä itsehallintoalueiden verotusoikeus tulisi selvittää yhtenä vaihtoehtona. Eskolalla tai THL:llä ei ole tiukkaa kantaa alueiden mahdolliseen verotusoikeuteen:

– Ne ovat sitten poliittisia ratkaisuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)