Verkkouutiset

Markku Tervahauta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

THL:n pääjohtaja: Suhtaudumme saamaamme huomautukseen vakavasti

Laitos kertoo tutkivansa tarkasti apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan THL suhtautuu apulaisoikeusmieheltä saamaansa huomautukseen vakavasti.

Apulaisoikeusmiehen huomautus  koskee 65-69-vuotiaiden rokottamista AstraZenecan koronarokotteella. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan 65-69-vuotiaita kohdeltiin keväällä ikänsä takia koronarokotuksissa muita epäsuotuisammin.

– Jatkamme ratkaisun juridista arviointia ja katsomme, mihin toimiin meidän on ryhdyttävä. Suhtaudumme apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen hyvin vakavasti, Tervahauta sanoo.

– Käymme muun muassa läpi eri ohjeistustemme sanalliset muotoilut, jotta ne ovat varmasti selkeitä. THL:n tehtävänä on tukea ja ohjeistaa kuntia ja sairaanhoitopiirejä toimimaan rokotusasetuksessa mainitun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Antamamme ohjeet ovat suositusluontoisia, eivät määräyksiä, ja tämän pitää käydä teksteistämme selvästi ilmi.

THL ohjeisti kuntia 24.3.2021 koronarokotusten jatkamisesta AstraZenecan rokotteella. Rokotteen käyttö Suomessa oli keskeytetty 19.3. hyvin harvinaisia ja vakavia veren hyytymishäiriöitä koskevana varotoimena. Hyytymishäiriöitä oli maaliskuun puoliväliin mennessä havaittu erityisesti työikäisillä naisilla, Suomessa tuolloin yhteensä kaksi.

Ohjeen mukaan rokotuksia voitiin jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ollut tuolloin havaittu hyytymishäiriöitä ja toisaalta heidän riskinsä saada vakava koronavirustauti on huomattavasti suurempi kuin nuoremmilla. Rokotusjärjestyksen mukainen rokottaminen oli edennyt tässä vaiheessa niin, että AstraZenecalla voitiin rokottaa 65-69-vuotiaita. Taustalla oli myös rokotteiden saatavuus: Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteita saatiin tässä vaiheessa Suomeen vielä varsin niukasti.

Rokotusjärjestys on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, ja se tukee Suomen koronarokotusstrategiaa. Strategian tavoitteena on estää koronan aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

– Arvioimme rokottamiseen liittyviä ohjeistuksiamme näiden tavoitteiden mukaisesti ja päivitämme ohjeistuksia tilanteen mukaan. Olemme pyrkineet tekemään suosituksia, joita noudattamalla voimme yhdessä tehokkaasti suojella koko väestön henkeä ja terveyttä, Tervahauta sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)