Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n valokyltti THL:n päätoimipisteellä Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

THL:n johtajat: Vakavia takaiskuja voi olla tulossa – vältä ulkomaanmatkoja

Markku Tervahauta ja Mika Salminen pitävät maskisuositusta mahdollisena, jos koronatilanne heikkenee.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen varoittavat koronan toisen aallon rantautumisesta Suomeen. Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla he arvioivat, että pahempaan on varauduttava yhteiskunnan joka tasolla.

”Suomen tilanne on nyt parempi kuin monessa muussa maassa. Tyytyväisyyteen ja passivoitumiseen ei kuitenkaan ole syytä. Pandemia on maailmanlaajuisesti yhä täydessä käynnissä, ja takaiskut – myös vakavat sellaiset – ovat mahdollisia, jos unohdamme viruksen aiheuttaman uhan. Vuodenajan vaihtuminen lisää vähitellen hengitystieinfektioiden määrää, ja tämä kausivaihtelu voi kasvattaa koronavirusepidemian kiihtymisen riskiä myös meillä”, Tervahauta ja Salminen kirjoittavat.

THL:n johtajat eivät usko, että yhteiskunnan täydellinen sulkeminen on mahdollista mutta esittävät hybridistrategian mukaisia toimia, jos tilanne sitä vaatii. Yksi sellainen on testauksen lisääminen Tanskan mallin mukaan.

”Suomessa onkin tarvittaessa harkittava Tanskan väestötestausmallin käyttöönottoa. Tanskan testaus toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla. Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronavirustestiin, vaikka olisi oireeton mutta katsoo voineensa altistua tartunnalle. Oireiset käyvät tavalliseen tapaan lääkärillä. Rinnakkainen väestötestaus on järjestetty julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyönä, ja kulut kattaa valtio”, johtajat kirjoittavat.

Heidän mukaansa myös kasvomaskisuositus on pidettävä vaihtoehtona: ”Jos epidemian kiihtymisen uhka selvästi kasvaa nykyisestä, kasvomaskien käyttö tilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen on vaikeaa, voisi olla perusteltua.”

Tervahauta ja Salminen korostavat, että osavastuu taudin leviämisestä on kaikilla. Siksi tarkkuus perushygieniasta on oleellista eli turvavälit, käsien pesu sekä yskiminen hihaan. Johtajien mielestä kansalaisten olisi syytä myös arvioida, onko vapaa-ajan matkustaminen ulkomaille juuri nyt järkevää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt