Verkkouutiset

THL:n emeritusprofessorin karu viesti: Poikkeustila venyy

Matti Jantusen mukaan rokotteet eivät pysäytä pandemiaa lähikuukausina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

THL:n emeritusprofessori Matti Jantunen ennustaa blogitekstissään pandemian tulevan venymään, eivätkä rokotteetkaan riitä pysäyttämään pandemiaa tulevina kuukausina.

–Rokotteiden rooli SARS-CoV-2 viruksen ja sen tulevien varianttien kurissa pitämisessä tulevina vuosina on epäilemättä ratkaiseva, mutta lähikuukausina rokotteet eivät pandemiaa pysäytä. Väestöstään jo 60 % rokottaneessa Israelissa rokotteiden vaikutus alkaa jo näkyä, mutta tammikuun tartunnat ja kuolemat olivat silti korkeimmat tähän mennessä.  Suomessa 60 % rokotusasteeseen tuskin päästään ennen syksyä, Jantunen kirjoittaa.

– Globaalisti pandemia on tuskin enää pysäytettävissä rokottamalla. Alueellisesti ja väliaikaisesti tulos voi olla erinomainen, mutta tartuntojen ja uusien varianttien leviäminen edellyttänee vähintään rokotusten päivittämistä vuosittaisten influenssarokotusten tapaan.

Paras vaihtoehto koronaviruksen kukistamiseksi olisikin Jantusen mielestä sen tukahduttaminen.

– Tukahduttamistavoite on nopein tie normaaliin elämään, ja se toteutuu painamalla uudet tartunnat tavoitetason alle ja katkomalla uudet tartuntaketjut alkuunsa.  Tukahduttaminen voidaan toteuttaa muutamassa kuukaudessa ja murto-osalla reagointipolitiikan inhimillisistä ja taloudellisista tappioista, Jantunen kirjoittaa.

– Rokottamisen eteneminen helpottaa vuoden loppua kohden tultaessa olennaisesti tavoitetasosta kiinni pitämistä ja voi muutaman vuoden kuluessa tehdä tukahduttamisorganisaation ylläpidon tarpeettomaksi.

Tukahduttamisstrategiaa on kokeiltu käytännössä hieman yli kymmenessä valtiossa.

– Tukahduttamisstrategian valinneet 10 Itä-Aasian maata, Australia ja Uusi-Seelanti, yhteensä 1900 miljoonaa ihmistä, valitsivat meitä eurooppalaisia paremmin.  He ovat sekä painaneet koronakuolleisuuden 1/150 osaan EU:n tasosta, että vapautuneet aikoja sitten useimmista meitä riivaavista rajoituksista, Jantunen toteaa.

– Useimmille eurooppalaisille päättäjille ja myös asiantuntijoille ajatus, että pandemian voisi tukahduttaa ei-lääketieteellisin keinoin, on vahvoista esimerkeistä huolimatta osoittautunut ylivoimaiseksi käsittää.

Matkustukselle tärkeämpää oireita lieventävä vaikutus

Kirjoituksessaan Jantunen myös pohtii ja spekuloi, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa. Viime syksynä yritys vapauttaa liikkumista epäonnistui hänen mukaansa siksi, että määritelmät olivat löysiä ja pandemia karkasi. Tulevaisuudessa se voisi hänen mukaansa kuitenkin onnistua.

– Uusi yritys onnistunee paremmin, koska jotakin on varmasti opittu.  Tiukankin tartuntarajan saavuttaminen ja tavoitetason ylläpitäminen helpottuu viimeistään v. 2022 myös rokotuskattavuuden ansiosta.  Matkustusrajoitusten kannalta rokotteen tartuntoja vähentävä vaikutus on olennaisempi kuin sen oireita lieventävä vaikutus, Jantunen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)