Helsinkiläiset jonottavat maksuttomaan influenssarokotukseen 6. marrraskuuta 2017. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

THL:ltä virhearvio, influenssarokote tehoton

Monien lääkärien mielestä kansalliseen rokoteohjelmaan olisi pitänyt hankkia myös B-virustyypiltä suojaavaa rokotetta.

Suomessa leviää tällä hetkellä poikkeuksellinen influenssa-aalto. Yleensä kausi käynnistyy A-tyypin viruksella, mutta tähän mennessä varmistetuista tapauksista jopa kaksi kolmasosaa on ollut B/Yamagata-influenssavirusta.

Kansalliseen rokoteohjelmaan valittu rokote ei juurikaan suojaa kyseiseltä virukselta. Ilta-Sanomien mukaan tilanne voisi olla toinen, jos monien infektiolääkäreiden toiveita olisi kuunneltu.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lääkäri Hannu Syrjälä kertoo esittäneensä THL:lle, että kansalliseen rokoteohjelmaan olisi pitänyt hankkia jo tälle talvelle uudentyyppistä nelivalenttista rokotetta. Se olisi suojannut viruksen B-tyypiltä.

– Koska markkinoilla oli vain yksi nelivalenttinen rokote, se olisi voitu tehdä suoraostona ohi kilpailutuksen, Syrjälä toteaa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan hankintoja tehdessä on kuitenkin aina arvioitava sitä lisähyötyä, joka toisella rokotteella saataisiin.

– Nyt se on jälkiviisautta. Nelivalenttiset rokotteet ovat kalliimpia kuin kolmivalenttiset, Nohynek toteaa.

Tällä hetkellä maailmalla kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset ovat perimältään hyvin erilaisia, kertoo THL. Samanaikaisesti kiertää myös kahdenlaisia influenssa B -viruksia.

Rokotuksen ehtii hakea vielä vuodenvaihteen jälkeenkin. B-tyyppiä vastaan voi ottaa uuden rokotteen, vaikka olisi jo ottanut aiemmin A-tyypiltä suojaavan Influvac-influenssarokotteen. Suojan kehittymiseen tosin menee noin kaksi viikkoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt