Verkkouutiset

THL:llä ei tarkkaa tietoa, paljonko koronarokotteita on jaettu

Ylilääkäri vetoaa, että tiedot annetuista rokotteista lähetettäisiin THL:n rekisteriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan koronarokotusten antaminen nopeutuu sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää ja rokotusvuoro siirtyy laajempiin kohderyhmiin.

Suomi on aloittanut koronarokotusten antamisen terveydenhuoltohenkilöstöstä, ja ne on päästy aloittamaan nyt myös hoivakotien henkilöstölle ja asukkaille. Seuraavaksi vuorossa ovat ikääntyneet alkaen yli 80-vuotiaista.

Puumalainen arvioi, että tehohoito-osastojen työntekijöistä oli viikonloppuna noin 80 prosenttia saanut rokotteen. Muista koronaviruspotilaita hoitavista terveydenhuollon työntekijöistä oli rokotettu THL:n arvion mukaan noin 60 prosenttia.

Kaikilta alueilta ei Puumalaisen mukaan ole saatu tietoja rokotettujen määristä, joten tarkkaa kuvaa rokotustahdista ei THL:llä ja STM:llä ole. THL arvioi, että yli 50 000 annosta on jo annettu, mutta esimerkiksi HUS-alueella annettujen annosten määrää ei ole THL:n tiedossa.

Puumalaisen mielestä rokotustahtia on pystyttävä nopeuttamaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettämässä kuntiin hänen mukaansa torstaina ohjauskirjeen, jossa korostetaan, että annokset on saatava annettua heti kun ne saapuvat. STM pyytää alueita myös lähettämään tiedot rokotetuista THL:n rekisteriin.

− Tämä pitää saada mahdollisimman nopeasti kuntoon, jotta me ja te kaikki pääsette seuraamaan rokotusten etenemistä ajantasaisesti, Puumalainen sanoi.

BionTech-Pfizerin rokotetta saadaan tällä hetkellä hänen mukaansa 50 000 annosta viikossa. Jatkossa aletaan antaa myös rokotteen toista annosta.

Modernan rokotteen jakelu alkaa Puumalaisen mukaan lähipäivinä. Ensimmäisen rokotetoimituksen, jota odotetaan Suomeen tällä viikolla, suuruus on noin 5000 annosta.

Puumalaisen mukaan alustavasti on linjattu, että Modernan rokoteannokset ohjattaisiin Pohjois-Suomeen, jossa pitkien välimatkojen takia BioNTech-Pfizerin erikoiskylmää säilytystä vaativan rokotevalmisteen kuljetus on haastavaa. Modernan rokote ei vaadi vastaavia säilyvyysolosuhteita.

AstraZeneca jätti myyntilupahakemuksensa koronavirusrokotteelle 11. tammikuuta Euroopan lääkevirastolle. Sen päätöstä odotetaan 25. tammikuuta alkavalla viikolla. EU-maat odottavat tietoa tarkemmasta jakeluaikataulusta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)