Epidemia etenee eri tahdissa eri puolilla maata. Tartuntoja on todettu jokaisessa maakunnassa. Valtaosa tapauksista on todettu Uudellamaalla. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

THL selvittää alttiutta sairastua vaikeaan koronainfektioon

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa uuden kansallisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, miten yksilölliset tekijät, kuten perimä ja elintavat, vaikuttavat vaikean koronavirusinfektion syntyyn.

– Selvityksen tuloksia voidaan myöhemmässä vaiheessa käyttää koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidon ja ennaltaehkäisevien toimien suunnittelussa. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan olevan käytettävissä jo tämän epidemian aikana varsinkin, jos se torjuntatoimien ansiosta pitkittyy kestoltaan. Ennen kehitteillä olevien koronarokotteiden laajamittaista käyttöä on todennäköistä, että koronaepidemia nostaa aika ajoin päätään ja näissä tapauksissa voidaan viimeistään tietoa soveltaa, kertoo tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Koko Suomen kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia henkilöitä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta. Myös lievemmin sairastuneita kutsutaan mukaan. THL toteuttaa tutkimuksen yhdessä kaikkien yliopistosairaaloiden, monien muiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa. Näytteenkeräys on alkanut osassa maata.

Tietoa kerätään kyselyillä ja mittauksilla

Tavoitteena on saada tutkimukseen yli 3 000 osallistujaa, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon tai lievemmissä taudin muodoissa hakeutuneet muuten koronavirustestiin.

Tutkittavilta kerätään kyselyillä tietoa heidän yleisestä terveydentilastaan ja elintavoistaan. Lisäksi tutkimuksessa käytetään rekisteritietoja ja sairaalassa sairauden hoidossa muutenkin kerättyjä mittaustietoja, kuten laboratorioarvoja ja verenpainearvoja.

Verinäytteestä tutkitaan muita samanaikaisia tartuntatauteja ja tulehduksen vakavuusastetta sekä muita elimistön tasapainosta kertovia arvoja. Näytteenkeräys tehdään yhteistyössä paikallisten biopankkien kanssa.

Perimän vaikutuksia tutkitaan DNA-näytteestä tehtävillä geenikartoitusmenetelmillä, joiden avulla voidaan tunnistaa eri perimän alueita tai niiden yhdistelmiä.

Kaikki mainitut tekijät voivat yhdessä tai erikseen vaikuttaa koronavirustartunnan saamiseen, tautitilan etenemiseen ja infektion kestoon, lisätautien tai lääkkeiden sivuvaikutusten saamiseen sekä viruksen kantajan tartuttavuuteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt