Verkkouutiset

Koronarokotteita koronarokoteasemalla Helsingin Jätkäsaaressa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

THL puhui ”luonnonrokotuksista” – Professori: Minne voi reklamoida?

Keuhkolääkäri Marjukka Myllärniemi katsoo ministeriön ja THL:n olevan aivan eri linjoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston professori ja keuhkolääkäri Marjukka Myllärniemi kummeksuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kantoja koronaviruksen leviämisestä ja rokotteista. Hänen mukaansa THL ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat selkeästi eri linjoilla siitä, mikä Suomen koronastrategia on.

– THL asiantuntija kertoo luonnonbuusterista ja vastustuskyvyn paranemisesta. Kannanotto alkaa lähennellä koronadenistien lausuntoja, mutta ainakin laumasuojakannattajien lausuntoja, hän toteaa Twitterissä.

– Minne voi reklamoida, professori jatkaa.

Hän on jakanut alla näkyvän videon THL:n tiedotustilaisuudesta. Siinä THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kuvailee epidemian jatkoa.

– Täytyy ottaa huomioon myöskin se, että jos ja kun virusta koko ajan väestössä kiertää niin me emme välttämättä joka vuosi tarvitse jokainen niitä uusia rokotuskierroksia vaan me saamme sitten luonnonbuustereita. Että kun kohtaamme virusta, myöskin meidän immuniteettimme vahvistuu siinä, Kontio toteaa.

Mahdollisia rokotukset olisivat hänen mukaansa influenssarokotusten tapaan riskiryhmäläisille tai joillekin ryhmille.

– Mutta terveillä nuorilla aikuisilla voi olla, että useampia kierroksia ei tarvita juuri sen takia, että kun kohdataan sitä virusta kuitenkin sitten, niin siitä tulee sitä luonnonrokotusta sitten jatkuvasta, Kontio jatkaa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek jatkaa muistuttaen, ettei kolmannenkaan rokoteannoksen antaman suojan kestosta ole vielä tietoa. Hänen mukaansa tiedon kertyessä ajan myötä nähdään, millaisia rokotuksia jatkossa tarvitaan ja kenelle.

Asiantuntijat ovat laajasti sitä mieltä, että koronavirus on tullut jäädäkseen ja että kaikki tulevat sen ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan. Rokotteiden on osoitettu suojaavan varsin tehokkaasti etenkin vakavalta tautimuodolta ja kuolemalta. Niiden suoja lieviltä tai oireettomilta tartunnoilta on kuitenkin valmisteesta riippuen THL:n mukaan noin 80 prosentin luokkaa. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että läpäisytartuntoja tulee siinä määrin, etteivät rokotukset yksin riitä estämään taudin leviämistä väestössä.

LUE MYÖS:

THL:n Hanna Nohynek: Tämä on epämiellyttävin tieto rokotteista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)