THL suosittaa muutoksia ammattinimikkeisiin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

THL puhui 300-500 viinakuolemasta – todiste löytyi Pekka Puskalta

Viranomainen on kiistänyt väitteet alkoholikuolemilla pelottelusta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta (THL) on syytetty siitä, että se pelotteli tulevilla alkoholikuolemilla vuodenvaihteessa ennen alkoholilain voimaantuloa.

THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson kiisti syytökset keskiviikkona Lännen Medialle.

– Emme ole koskaan sanoneet, että jonot olisivat pitkät päivittäistavarakauppaan ja ihmisiä kuolisi kadulla, Karlsson totesi.

Keskustan kansanedustajan ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Pekka Puskan tviitin (alla) perusteella viranomainen on kuitenkin varoittanut peräti sadoista lisäkuolemista uudistuksen myötä. Puska on THL:n edeltäjän Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja.

– THLn asiantuntija-arvio valiokunnassa oli 300-500. Siteerasin sitä. Pekka Puska, kansanedustaja kirjoitti joulukuussa 2017.

Puska vastasi yrittäjälle, joka oli kyseenalaistanut Puskan väitteen siitä, että ”alkoholirajan 0,8 prosentin nosto johtaisi 500 ihmisen kuolemaan”.

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä totesi samassa keskustelussa, että kyse oli vastauksesta väitteeseen, että ”THL luo turhia uhkakuvia 150 kuoleman ennusteella”.

– Vastaus oli: päinvastoin se voi olla aliarvio. 1995-2007 kulutus lisääntyi 15% ja työikäisten alkoholikuolemat 59% eli 1:4. 150 kuolemaa perustuu konservatiiviseen 6% : 6% oletukseen, Mäkelä kirjoitti.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt