Astra Zenecan rokote. LEHTIKUVA/AFP

THL päättää Astra Zenecan käytöstä arvion jälkeen

Toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttö Suomessa jatkuu.

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi tämän viikon aikana yhteyttä erittäin harvinaisten, vakavien verisuonitukosten ja Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotteen välillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi rokotteen käyttöä kuultuaan EMAn arvion ja selvitettyään tukosten yleisyyttä Suomessa terveydenhuollon rekisterien avulla.

Toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi Astra Zenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole THL:n mukaan este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este Astra Zenecan rokotteelle.

Koronarokotukset muilla rokotteilla jatkuvat normaalisti.

THL arvioi jatkotoimien tarvetta keskustellen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Arviossa kuullaan myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin näkemyksiä.

Arvion yhteydessä tehdään myös päätökset siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt