X
SULJE MAINOS
THL muutti tänään ohjeistustaan testeistä ja karanteenista. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

THL ohjeistaa sivuuttamaan koronatestin, jos oireet vain lieviä

Karanteenisuositus lyhenee viiteen päivään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti.

– Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta hakeutua koronavirustestiin, THL opastaa.

THL suosittelee, että oireista kärsivät välttävät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

– On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen, THL toteaa.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei THL:n mukaan yleensä tarvitse varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, THL suosittelee välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Sairastumisesta on lisäksi hyvä kertoa myös kaikille altistuneille. THL pyytää tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan.

– Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista, THL muistuttaa.

Koronatartunnat ovat nyt lisääntyneet Suomessa voimakkaasti, mikä on ruuhkauttanut tartunnanjäljityksen useissa kunnissa. Suurta osaa tartunnan saaneista ja altistuneista ei ehditä tavoittaa ajoissa ja jäljityksestä ei ole apua tartuntojen torjunnassa, THL toteaa.

Koronavirustestiin tulee edelleen hakeutua silloin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai olet raskaana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt