X
SULJE MAINOS
THL suosittelee edelleen maskia julkisessa liikenteessä. LEHTIKUVA/SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

THL muistuttaa: Epidemia ei ole vielä ohi

Epidemian pitkittyessä ihmisten oma vastuu käytöksestään korostuu, toteaa THL.

Epidemia ei ole vielä ohi, ja jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa tartuntojen ehkäisyyn, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Jokaisen olisi hyvä seurata paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Jokaisella on myös vastuu arvioida eri tilanteisiin liittyviä tartuntariskejä ja muokata käytöstään niiden mukaisesti.

Rokotettujenkin ihmisten kannattaa pestä käsiään usein vedellä ja saippualla. Älä yski käsiisi, vaan hihaan tai nenäliinaan.

Jos sinulla on lieviäkin koronaan tai muihin hengitystieinfektioihin viittaavia oireita, sairasta kotona. Näin ehkäiset muidenkin infektioiden leviämistä.

THL suosittelee maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa edelleen pitää maskia. Maskia olisi erityisesti hyvä käyttää, jos ei ole saanut täyttä rokotussarjaa.

Myös etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin julkisissa sisätiloissa on tärkeää. Kaikki samat perusohjeet ehkäisevät myös muiden hengitystieinfektioiden, kuten influenssan, leviämistä.

Jos saat koronavirustartuntaan sopivia oireita, pysy kotona. Jos oireesi pahentuvat, mene lääkäriin. Tarkista, mitä kuntasi ohjeistaa koronatestiin hakeutumisesta ja toimi sen mukaan.

Parhaiten suojaudut koronataudilta ottamalla suositellut annokset koronarokotetta. Suomessa kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat hakea koronarokotteen omasta kunnastaan. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, THL sanoo.

Iäkkäille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville ja lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 tarjotaan myös kolmas rokoteannos tehostamaan rokotteen antamaa suojaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt