X
SULJE MAINOS
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) logo Helsingissä . LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

THL: Koronan sairastanut ei tarvitse toista rokotetta

Taudin sairastanut saa tutkimusten perusteella yhdestä rokoteannoksesta varsin kattavan suojan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan koronataudin sairastaneille voidaan kahden koronarokoteannoksen sijasta antaa vain yksi rokoteannos.

Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta varsin kattavan suojan, eikä toinen rokoteannos kyseisessä tapauksessa enää oleellisesti paranna suojaa tautia vastaan, THL kertoo tiedotteessa.

Sairastettu koronatauti suojaa nykytiedon mukaan valtaosaa ainakin 6–12 kuukauden ajan. Lisäksi jo taudin sairastaneet voivat saada jo yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta.

Verkkouutiset kertoi aiemmin tänään sairastetun koronataudin ja koronarokotteen yhdessä tuomasta niin kutsutusta ”superimmuniteetista”.

Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei kuitenkaan estä rokotuksen antamista, ja myös toinen rokoteannos voidaan THL:n mukaan tarvittaessa antaa painavista syistä.

– On tärkeää hakea koronarokotus, vaikka olisikin saanut koronavirustartunnan aiemmin. Nykytiedon perusteella useimmissa tapauksissa yksikin annos kuitenkin toistaiseksi riittää, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Muutamassa poikkeustapauksessa koronataudin sairastaneenkin on kuitenkin suositeltavaa ottaa kaksi rokoteannosta. Esimerkiksi jos henkilö sairastuu koronavirustautiin alle kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, suositellaan toista rokoteannosta. Parhaan suojatehon muodostumiseksi rokotuksen ja sairastetun taudin välillä tulisi olla vähintään 6 viikkoa.

Lisäksi toista rokoteannosta suositellaan taudin sairastaneille 60 vuotta täyttäneille sekä vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, jos sairastumisesta tai saadusta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Taudin sairastanut saattaa toisesta rokoteannoksesta saada voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja lihas- ja nivelkipuja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt