Hallitus sulki koulut koronan takia maaliskuussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

THL-johtaja Ylellä: En usko, että koulujen sulkua enää suositeltaisiin

Mika Salmisen mukaan riski toiseen aaltoon on koko ajan olemassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan Suomeen tehtäisiin koronan toisen aallon iskiessä useita asioita eri tavalla.

– Aika paljon on (nyt) toisin. Vaikka Suomi oli varautunut, niin tietysti juuri tämän tyyppiseen tilanteeseen ei oltu varauduttu täysin. Nyt ymmärretään paljon enemmän taudinkuvasta ja siitä, miten se kuormittaa terveydenhuoltoa. Ketkä ovat oikeasti riskissä, mitkä ovat ne pahimmat paikat, joita pitää erityisesti suojella. Ja miten voidaan riskejä välttää, Mika Salminen kertoi Yle Radion Ykkösaamussa maanantaina.

Yhtenä asiana hän nostaa esille koulut.

– Yksi spesifinen asia, jota varmaan hyvin tarkkaan mietittäisiin, olisi koulujen sulkeminen. Siitä on tullut sen verran paljon näyttöä, että siitä ei oikeastaan hyötyä ole vaan paljon enemmän haittaa lapsille. En usko, että ainakaan me (THL:ssä) voitaisiin sitä suositella toimenpiteenä enää, hän sanoo.

Riski toisesta aallosta on THL-johtajan mukaan ”koko ajan olemassa”. Hän muistuttaa, että viime keväänäkin korona levisi Suomeen nimenomaan suomalaisten matkailijoiden kautta.

– Jos ajatellaan sitä, miten korona Suomeen saapui, niin muistuttaisin, että nimenomaan suomalaiset kävivät muualla matkustamassa. Eivät turistit sitä tuoneet, Salminen totesi.

– Kuitenkin se on niin, että isoimmat riskit liittyvät suomalaisten matkustamiseen ulkomailla turisteina. Siellä on hyvä noudattaa samanlaisia turvallisuussääntöjä kuin kotimaassa.

Hänen mukaansa maskipakkoa esimerkiksi julkisessa liikenteessä pitää harkita, jos tautitilanne muuttuu Suomessa olennaisesti.

– Jos tilanne muuttuu, niin sitä pitää pohtia taas, Salminen totesi.

– Tulee varmasti pohdittavaksi, STM:n osastopäällikkö, johtaja Tuija Kumpulainen vahvistaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt