Mika Niikko. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

”THL aliarvioi koronan voiman”

Mika Niikko ei yllättynyt, että THL oli jättänyt tärkeitä riskitekijöitä huomioimatta arvioissaan.

Kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) sanoo kuluneen kuukauden aikana olleensa useasti yhteydessä vastuussa olevien virkamiesten ja ministerien kanssa, pyytänyt proaktiivisempaa suhtautumista ja tuonut esiin ihmetyksensä myös siitä, kuinka vapaasti Suomeen palanneet matkailijat saivat liikkua karanteenikehotuksesta huolimatta.

– (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) THL aliarvioi koronan voiman ja muut tahot ovat seuranneet sitä sokeasti. Usein luvattiin toimia, mutta joko se tapahtui viiveellä tai mitään ei koskaan tehty. Punainen Risti oli valmiudessa useamman viikon, mutta siltä ei kysytty apua lentokentälle. Luotettiin pelkän tiedottamisen riittävän, Niikko sanoo.

Hän toteaa, että epidemian leviäminen ei pysähtynyt Kiinassa itsestään.

– Siihen vaadittiin radikaaleja toimenpiteitä. Ne yksittäiset toimet, joita hallitus pätkittäin valmistelee, eivät ikävä kyllä tule yksinään riittämään. Olemme nähneet mihin vastaavanlainen jälkeenpäin reagoiva toimintatapa on maailmalla johtanut. Jos asioita ei tehdä proaktiivisesti, Suomessakin jää ainoaksi vaihtoehdoksi pysäyttää koko maa viikoiksi. Muutoin luottamus talouteen ja yhteiskunnan toimivuuteen heikkenee entisestään, Niikko sanoo.

Hänen mukaansa nykyisellä toimintalinjalla voimme odottaa kriisin jatkuvan kuukausien ajan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt