Theresa May puhumassa parlamentille maanantaina. LEHTIKUVA / AFP

Theresa May yrittää muutoksia rajasopimuksen varajärjestelyyn

Pääministeri vakuutti, ettei ole edes harkinnut puuttumista Pohjois-Irlannin rauhansopimukseen.

Britannian pääministeri Theresa May esitteli maanantaina parlamentin alahuoneelle vaihtoehtoisen Brexit-suunnitelmansa.

Hän lupasi yrittää saada muutoksia EU-sopimuksessa ehdotettuun Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn varajärjestelyyn eli niin sanottuun backstop-suunnitelmaan saadakseen sopimuksen läpi parlamentissa.

Pääministeri vakuutti, että hän ei ole koskaan edes harkinnut puuttumista Pohjois-Irlannin rauhansopimukseen eikä aio tehdä niin vastaisuudessakaan.

May on hylännyt 65 punnan maksun, jonka Britanniassa asuvat EU:n kansalaiset olisivat joutuneet maksamaan EU-eron jälkeen.

Puheensa alussa Theresa May valitteli, ettei työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ole osallistunut Brexit-keskusteluihin.

May painotti, että uutta kansanäänestystä ei pidä järjestää, sillä se saattaisi luoda ennakkotapauksen tuleville äänestyksille. Hän arvioi, että sopimuksen sisältöä voidaan vielä kehittää.

Britannian pääministeri muistutti, että paras tapa välttää sopimukseton EU-ero on tehdä EU:n kanssa sopimus.

May kertoi hallituksen nyt pyytävän parlamentista riippumattomista lähteistä neuvoa siitä, mitkä olisivat seuraavat askeleet Britannian tulevissa suhteissa EU:n kanssa.

Maan hallitus aikoo pitää jatkossa parlamentin paremmin ajan tasalla neuvotteluista, mutta niitä vaarantamatta.

May ilmoitti edelleen keskittyvänsä tuen saamiseen EU:n kanssa neuvotellulle Brexit-sopimukselle.

Britannian parlamentti hylkäsi viime viikolla sopimuksen ja velvoitti hänet esittelemään vaihtoehtoisen suunnitelman tänään. Äänestys suunnitelmasta olisi 29. tammikuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt