Verkkouutiset

Theresa May ei epäröisi käyttää ydinasetta

Theresa May ilmaisi suoraan kantansa ydinaseiden käytön suhteen, kertoo Independent.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian pääministeri ja konservatiivipuolueen johtaja Theresa May ei epäröisi käyttää ydinpommia, jos se olisi tarpeen.

Britannian parlamentissa on käyty keskustelua Britannian Trident-ydinohjelman jatkamisesta. Keskustelun yhteydessä Skotlannin kansallispuolueen edustaja George Kerevan kysyi pääministeri Theresa Maylta olisiko tämä ”valmis määräämään ydinaseiskun, joka voisi tappaa satoja tuhansia miehiä, naisia ja lapsia”.

Theresa May vastasi epäröimättä ja yhdellä sanalla: ”Kyllä”.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn totesi heti pääministerin perään, ettei itse halua olla tekemässä päätöstä, joka tappaa tuhansia viattomia ihmisiä.

– En usko, että massamurhan uhka on pätevä tapa hoitaa ulkomaansuhteita, hän lisäsi.

Pääministeriksi tullessaan May sai tietää kuninkaallisen laivaston ydinsukellusveneen sijainnin, jonka tietää vain kourallinen ihmisiä. Britannian Trident-ydinaseohjelmaan kuuluu neljä sukellusvenettä, joista yksi on liikkeessä koko ajan.

Sijaintitiedon saamisen jälkeen Mayn oli tehtävä yksi uransa vaikeimmista päätöksistä. Hänen oli päätettävä, miten hän haluaa armeijan reagoivan, jos ydinsota puhkeaa ja Britannian hallitus on tuhottu.

Jokainen Britannian pääministeri joutuu tekemään samat valinnat. Pääministeri kirjoittaa päätöksensä käsin kirjeisiin, jotka lähetetään neljälle laivaston komentajalle. Kirjeet laitetaan avaamattomina lukkojen taakse ja ne saa avata vain hätätilanteessa. Jos pääministeri ei itse kerro päätöksiään, kukaan ei saa niistä tietää.

Aiemmat pääministerit ovat vältelleet kertomasta suoraan kantaansa ydinaseiden käyttöön. Kylmän sodan viimeisten vuosien aikana Britannian ulkoministerinä toiminut Geoffrey Howe totesi ydinasekysymyksen olevan sellainen, johon kenenkään pääministerin ei tulisi vastata suoraan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)