Theresa May: Britannia saa oikeanlaisen sopimuksen

Britannian pääministeri kertoi 12 tavoitteestaan EU-eroneuvotteluissa Brysselin kanssa.

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian EU-eroon johtanut Brexit on ”kansallisen muutoksen suuri hetki”.

May valotti tiistaina Brexit-tavoitteitaan linjapuheessaan Lontoon keskustassa Lancaster Housessa. Paikalle on kutsuttu muun muassa muiden 27 EU-maan suurlähettiläät.

Mayn mukaan hänen hallituksellaan on suunnitelma, jonka avulla ”saamme oikeanlaisen sopimuksen”. Hänen mielestään viime kesänä Britanniassa järjestetty kansanäänestys EU-erosta ei ollut ääni eristäytymispolitiikalle.

– Olemme aina katsoneet Euroopan ulkopuolelle, kohti maailmaa.

May sanoi brittien äänestäneen muutoksen puolesta puoli vuotta sitten.

– He halusivat lähteä EU:sta ja syleillä maailmaa. Tämän hallituksen tehtävänä on toteuttaa tämä.

May katsoo, että EU:n purkaminen ei ole Britannian etujen mukaista ja toivoo unionille menestystä. Hänen mukaansa päätös irtaantua EU:sta ei edusta halua tehdä vahinkoa EU:lle tai sen jäsenmaille.

– Me olemme myös jatkossa luotettava kumppani, avulias liittolainen ja läheinen ystävä… te olette edelleen tervetulleita tähän maahan.

– Me jätämme EU:n, mutta emme jätä Eurooppaa.

May totesi, että Britannian parlamentti saa äänestää Brysselin kanssa aikanaan sovitusta Brexit-sopimuksesta.

May sanoi haluavansa taata EU-siirtolaisten oikeudet. Hänen mukaansa työläisten oikeudet suojataan ja ne perustuvat EU-lainsäädäntöön.

Mayn mukaan Britannia ei tavoittele yhteismarkkinoiden jäsenyyttä, mutta tavoittelee pääsyä sinne.

Hän sanoi, että Britannia pyrkii sopimaan vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Tarkoitus on pitää taloussuhteet mahdollisimman tiiviinä ja varmistaa, että brittiyritykset pääsevät EU:n sisämarkkinoille mahdollisimman laajalti. Britannia aikoo myös erota Euroopan tuomioistuimesta, joka säätelee EU-oikeutta.

– Koska emme tule olemaan yhteismarkkinoiden jäseniä, emme maksa merkittäviä summia EU:lle. Britannian EU:lle osoittamien suurten maksujen päivät ovat ohi.

May sanoi haluavansa pysyä osana tulliunionia jäljelle jäävien 27 jäsenmaan kanssa, mutta ei täysjäsenenä. Hän aikoo pitää kuitenkin mielen avoimena sen suhteen, miten tämä järjestely toteutetaan.

Mayn mukaan Britannia saa taas rajansa hallintaan ja voi siten säädellä EU:sta maahan tulevien ihmisten määrää.

Hän korosti, että Britannia ei tavoittele pitkäkestoista siirtymävaiheen sopimusta. Neuvottelut on tarkoitus saada valmiiksi kahden vuoden sisällä. Britannian odotetaan jättävän erohakemuksensa EU:lle maaliskuun loppuun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt