OdotustilaTapiolan terveysasemalla Espoossa. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

Terveyspalvelut somaliksi? Kansanedustaja tyrmää

Kokoomuksen Heikki Vestman varoittaa vieraskielisten eristäytymisestä.

– Omat vieraskieliset eristäytymispalvelut olisivat karhunpalvelus maahanmuuttajille. Ne ruokkisivat entisestään ajatusta, että kaikki tarjotaan valmiina eikä tänne edes tarvitse yrittää sopeutua, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman toteaa Facebookissa.

Hän viittaa alta löytyvään Helsingin Sanomien juttuun. Siinä kerrotaan SDP:n kaupunginvaltuutettu Pilvi Torstin ja terveyskeskuslääkäri Jonne Junturan ehdotuksesta omista terveyspalveluyksiköistä eri kieliryhmille.

HS:n mukaan Torsti aikoo jättää valtuustoaloitteen, jossa esitetään terveyskeskuspalvelujen järjestämistä somalin-, venäjän- ja arabiankielellä. Torsti perustelee aloitettaan kielellisillä oikeuksílla. Hän vertaa tilannetta ruotsinkielisiin. Valtuustoaloitteessa esitetään pilottia, jossa somalia osaavat hoitajat ohjaisivat somalinkieliset potilaat somalinkielisille lääkäreille.

Heikki Vestman ei ajatukselle lämpene.

– Kun kielitaitoa ja kotoutumista ei vaadita, riski erillään muista elävistä, suomalaisen yhteiskunnan säännöistä piittaamattomista rinnakkaisyhteiskunnista kasvaa, hän toteaa.

Vestmanin mukaan kotimaiset kielet kantavat kulttuuria ja ovat maahanmuuttajille portti työmarkkinoille. Maahanmuuttajilta on hänestä vaadittava riittävää kotimaisen kielen taitoa. Hän esittää, että pysyvän oleskelun ehdoksi säädettäisiin riittävä kotimaisen kielen taito ja sosiaaliturvasta tehtäisiin kansalaisuus- ja kielitaitoperusteinen.

Omat vieraskieliset eristäytymispalvelut olisivat karhunpalvelus maahanmuuttajille. Ne ruokkisivat entisestään ajatusta,…

Posted by Heikki Vestman on Wednesday, April 15, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt