Pfizerin ja BioNTechin rokoteannoksia. LEHTIKUVA/AFP

Terveysjohtajat vihaisina Talsassa: Rokotukset lähtivät heti vikaraiteille

Työterveyshuolto ja yksityiset terveystalot halutaan kiinteämmin mukaan koronarokotuksiin.

Terveyspalvelu­johtajat kehottavat hallitusta ottamaan työterveyshuollon ja yksityiset terveystalot nykyistä laajemmin mukaan koronavirusrokotuksiin.

Med Groupin Onni-terveyden liiketoimintajohtaja Janne Aaltonen kuvailee tilannetta ”aivan absurdiksi”. Rokotukset on jätetty asetuskirjausta lukuun ottamatta kunnille ja sairaanhoitopiireille.

– Asia olisi pitänyt miettiä paljon pidemmälle kansallisella tasolla: keitä kaikkia voisi hyödyntää rokotuksissa ja miten homman pitäisi toimia? Vasta sitten pyörät pyörimään, Aaltonen sanoo Taloussanomille.

Hänen mukaansa rokotusten suunnittelussa olisi kaivattu presidentti Sauli Niinistön ehdottamaa operatiivista nyrkkiä.

– Nyt on lähdetty vikaraiteille jo starttihetkestä, ja minulla on tuntuma, että junaa ei enää käännetä, vaan se etenee kitkuttaen eteenpäin, Janne Aaltonen toteaa.

Hyvinvointiala Hali ry:n terveyspalveluista vastaava johtaja Hanna-Maija Kause huomauttaa, että työterveydessä annetaan vuosittain suuri määrä influenssarokotuksia. Hänen mukaansa työterveyttä ei mielletä osaksi palvelujärjestelmää valtakunnallisessa ohjauksessa, vaan se jää ”jonkinlaiseksi sokeaksi pisteeksi”.

– Lisää notkeutta ajatteluun, vaikka sinänsä kunnia sosiaali- ja terveysministeriölle, joka tekee paineistettua työtä, Hanna-Maija Kause toteaa.

Ministeriön mukaan työterveyshuolto aiotaan pitää mukana koronavirusrokotuksissa. Tällä hetkellä suurimpana haasteena ei ole pula rokottajista vaan rokoteannoksista, joita on saatu Suomeen toistaiseksi vain hyvin pieniä määriä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt