Björn Eriksson uskoo, että Tukholman alueen pahin kuormitus terveydenhuollossa on vielä edessä. LEHTIKUVA/AFP

Terveysjohtajan koronapainajainen: Tätä en olisi ikinä uskonut

Björn Erikssonin mukaan koronavirus levisi keväällä Tukholmassa kuin räjähdys.

− Jos joku olisi sanonut minulle vuosi sitten tammikuussa, että yli 3000 tukholmalaista kuolee tuntemattoman pandemian takia tänä vuonna, en olisi ikinä uskonut sitä, sanoo terveys- ja sairaanhoitojohtaja Björn Eriksson Dagens Nyheterin haastattelussa.

− Tämä on on ollut painajaista. Se levisi kuin kulovalkea, kuin räjähdys, kun katsoo tartuntakäyriä maaliskuusta alkaen, hän jatkaa.

Koronavirus jyllää suuressa osassa Ruotsia, mutta Tukholman alue on ollut paljolti maan epidemian keskus.

Björn Eriksson ei ota kantaa siihen, olisiko Tukholman alueella pitänyt tehdä keväällä kovia sulkutoimia. Hänen mukaansa yhteiskunnan sulkuja tehneet maat eivät nekään ole onnistuneet kovin hyvin.

Eriksson muistetaan Ruotsissa erityisesti siitä, että hän kuvasi kevään epidemia-aaltoa myrskyksi. Nykytilannetta hän ei enää kuvaisi samalla sanalla, koska myrsky on ”ohimenevä”.

− Tämä on jotakin pysyvää. En usko, että tartunnat lähtevät vielä vähenemään.

Pahinta kuormituspiikkiä terveydenhuoltoon Eriksson odottaa tammikuun lopulle.

Hän ei usko, että juhannusta voidaan juhlia normaalisti. Eriksson uskoo kuitenkin, että kaikki halukkaat tukholmalaiset saavat rokotteen kesän loppuun mennessä.

− Ei, en usko siihen. Mutta uskon, että kun lämpö ja kevät tulevat, tilanne helpottuu. Ja kun kaikki on saatu kesän jälkeen rokotettua, voimme hengähtää.

Ruotsissa on Suomen tavoin kohistu hitaista rokotejärjestelyistä. Maassa terveysviranomaiset ovat muun muassa olleet pettyneitä Pfizerin rokotetoimituksiin, joiden erät ovat olleet luvattua pienemmät.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt