Kelan toimipiste Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Terveydenhoidon maksu maksamatta 164000 opiskelijalla

Kela hätyyttää korkeakouluopiskelijoita maksamaan terveydenhoitomaksun.

Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle ensimmäistä kertaa. Kevätlukukaudelle läsnä olevaksi ilmoittautuneiden korkeakouluopiskelijoiden on maksettava maksu viimeistään 31. tammikuuta.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Tähän mennessä maksuja on tullut noin 90000 opiskelijalta.

Kela lähettää viikolla kaksi kirjeen opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi kevätlukukaudelle tammikuun alkuun mennessä, mutta eivät ole maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan maksuvelvollisuudesta ja annetaan ohjeet terveydenhoitomaksun maksamiseksi.

Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kirjeen voi lukea myös Kelan asiointipalvelussa heti kirjeen postituksen jälkeen.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos kevätlukukaudelle läsnä olevaksi ilmoittautunut opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua 31.1. mennessä, Kela muistuttaa maksusta ja perii viiden euron viivästymismaksun.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Kerättävä maksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt