Verkkouutiset

”Terveen järjen vastaista” – Suomesta ainoa EU-maa, joka kieltää viinin tilaamisen?

Keskustan Mikko Alatalo ihmettelee alkoholin etämyynnin kieltämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nykyinen etämyynnin estävä toimintalinja on hidas ja
terveen järjen vastainen. Ostajan on nykyisin sovittava tilaus suoraan viinitilalta, järjestettävä itse kuljetus ja maksettava verot eli asioitava ainakin kolmen eri toimijan kanssa tilatessaan ulkomailta viiniä, kansanedustaja Mikko Alatalo toteaa tiedotteessaan.

Alatalo on jättänyt etämyyntikiellosta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Hän ihmettelee koko kieltoa.

– Sosiaali- ja terveysministeriö tulkitsee alkoholin etämyyntikieltoa tavalla, joka lisää byrokratiaa, eikä vähennä sitä, vaikka hallituksen tavoitteena on karsia sääntelyä, Alatalo toteaa kysymyksessään.

STM:n voimakkaasti ajama etämyyntikielto sisältyi alun perin uuden alkoholilain luonnokseen. Se poistettiin lopullisesta esityksestä EU-komission kritiikin vuoksi, mutta jätettiin silti lain perusteluihin. Nykyisen viranomaistulkinnan mukaan alkoholin etämyynti on rikos ja etäosto sallittu. Etämyynnin ja etäoston ainoa ero on kuljetuksen järjestämisessä. Ensimmäisessä siitä vastaa myyjä ja toisessa ostaja itse. Etämyynnissä verovastuu on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

Mikko Alatalo sanoo, että mikäli alkoholin etämyynti kiellettäisiin kokonaan osana uutta alkoholilakia, olisi Suomi ”EU:n ainoa maa, jossa ei voida etänä tilata viinejä ulkomailta, ellei itse järjestä viinin kuljetusta ja asioi tullikamarin kanssa”.

Kansanedustaja ryöpyttää ministeriötä siitä, ettei etämyynnin kiellon tueksi ole esitetty lainkaan kansanterveydellisiä tulkintoja, vaikka ne olisivat sille ainoa hyväksyttävä peruste.

– Kun arvokasta viiniä tilataan, vaikka laatikollinen joltakin eurooppalaiselta tilalta, niin tuskinpa sitä tilataan siksi, että halutaan vain humaltua rankasti. Ulkomaisesta verkkokaupasta alkoholin ostaminen ei ole erityisen nopeaa eikä halpaa, koska mukaan pitää laskea toimitus.

Alatalo soimaa nykyisenlaista alkoholin etämyynnin sääntelyä hankalaksi ja byrokraattiseksi. Hän huomauttaa eduskunnan perustuslakivaliokunnankin linjanneen, että etämyynti on laillista.

 

Lue myös:

Valiokunta tyrmää viinan nettimyyntikiellon

Analyysi: Alkoholilain valmistelija ei puhu totta nettimyyntikiellosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)