Norjan poliisin erikoisyksikkö Utoyan saarella 2011. / Beredskapstroppen

”Terrorismilakeja on kiristettävä nopeasti”

Pia Kauma kehottaa ottamaan oppia Norjan kokemuksista.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma osallistui tammikuussa Etyjin terrorismin vastaisen komitean matkalle Utoyan saarelle Norjassa, jossa poliisiksi pukeutunut hyökkääjä surmasi 69 nuorta heinäkuussa 2011. Oslon keskustassa räjäytetyssä autopommissa menehtyi lisäksi kahdeksan ihmistä.

– Iskujen jälkeen havaittiin, ettei Norjalla ollut selkeää toimintamallia terrorihyökkäysten varalle. Tämän mittaluokan tragediaa ei osattu ennakoida, Pia Kauma kirjoittaa Helsinki Times -lehden kolumnissaan.

Parlamentaarinen komitea kävi viranomaisten toiminnan läpi tarkasti ja esitti omat suosituksensa. Norjan poliisivoimia vahvistettiin seuraavina vuosina ja terrorismilakeja kiristettiin.

– Vuonna 2013 rikoslakia muutettiin niin, että osallistuminen terroristijärjestön toimintaan kriminalisoitiin. Tätä ei ole vielä tehty Suomessa tai Ruotsissa, Kauma sanoo.

Kansanedustajan mukaan radikalisaatio on yksi suurimmista tämänhetkisistä uhkakuvista, johon myös lainsäätäjien pitäisi vastata nopeilla toimilla. Suomessa poliisien määrä suhteessa väestöön on silti huomattavasti Norjaa alhaisemmalla tasolla.

– Olen vertaillut terrorismia koskevaa lainsäädäntöämme muihin länsimaihin ja olen vakuuttunut, että sitä on vahvistettava. Jätin hiljattain eduskunnassa lakiesityksen, joka muuttaisi terroristijärjestön kuulumisen tai sen toimintaan osallistumisen laittomaksi, kuten on tehty Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa. Terroristijärjestön määritelmässä noudatettaisiin YK:n turvallisuusneuvoston ja EU:n linjauksia, Pia Kauma sanoo.

Paikka, jossa ei silmät pysyneet kuivina kenelläkään. 69 kuollutta ja 33 haavoittunutta 22.7.2011. Norjalainen…

Posted by Pia Kauma on Tuesday, January 14, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt