X
SULJE MAINOS
Sote-mallin katsotaan uhkaavan Sydänsairaalan ja Coxan nykymuotoista toimintaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Teot räikeässä ristiriidassa Sydänsairaalan kohtalon suhteen”

Kansanedustajien mukaan hallitus tulee romuttamaan sote-mallillaan suomalaisten hoitoonpääsyä.

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) ovat pettyneitä siihen, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen puheet ja teot ovat räikeässä ristiriidassa Sydänsairaalan kohtalon suhteen.

– Hallitus on pääministeri Marinia myöten luvannut, että Sydänsairaalan toiminta turvataan. Nykymuotoisen toiminnan turvaaminen ei valitettavasti näy teoissa. Hallitus tietää tämän varmasti itsekin, Sofia Vikman toteaa tiedotteessa.

Kokoomusedustajien mukaan hallituksen sote-malli ei mahdollista Sydänsairaalan ja Coxan nykymuotoisen toiminnan jatkumista, sillä hallitus on säätämässä sosiaali- ja terveyspalveluihin tiukat vaatimukset maakuntien niin sanotusta omasta palveluntuotannosta virkalääkärivaatimuksineen.

Omaksi palveluntuotannoksi ei lasketa maakuntien sataprosenttisesti omistamien yhtiöiden tarjoamia palveluita.

– Se selviää jo lakiesityksestä ja sen perusteluista. Jotta nykyisenlainen ja laajuinen toiminta voisi jatkua, valtioneuvoston pitäisi antaa julkisomisteisten yhtiöiden osalta lisälainsäädäntöä, mihin perustuslakivaliokuntakin lausunnossaan viittasi. Siihen hallitus ei ole tarttunut, enkä ole tällaista lainsäädäntöä kuullut valmisteltavan, Mia Laiho sanoo.

Hänen mukaansa toinen mahdollinen keino turvata Sydänsairaalan toiminta olisi luopua esityksessä niistä ideologisista rajoitteista, jotka estävät nykyisenlaisen toiminnan.

– Jo julkisten tietojenkin valossa on tiedossa, ettei näistä rajoitteista hallitus halua luopua, Laiho jatkaa.

Epävarmuutta järjestelyistä

Kokoomusedustajien mukaan Sydänsairaalan toiminnasta osa voi jatkua erilaisilla kiertojärjestelyillä, mutta nykyisessä laajuudessa sairaalan toiminta päättyy hallituksen sote-mallin myötä. Edustajien mukaan erityisjärjestelyihinkin liittyy epävarmuustekijöitä.

– Jos Sydänsairaalan toiminta halutaan todella turvata, ongelmat pitäisi ratkaista ennen sotepaketin hyväksymistä. Sekä kansanedustajana että lääkärinä olen huolestunut siitä, miksi hallitus rakentaa lisähallintoa ja byrokratiaa rikkoen samalla toimivia rakenteita. Hallitus tulee romuttamaan sote-mallillaan suomalaisten hoitoonpääsyä, Mia Laiho sanoo.

Sofia Vikman toteaa hallituspuolueiden ajavan esitystä voimallisesti eteenpäin eduskunnassa, vaikka siihen liittyy lukuisia ratkaisemattomia ongelmia.

– On huolestuttavaa, ettei ongelmakohtiin haluta puuttua, ja vuosisadan suurinta hallintouudistusta ajetaan eteenpäin laput silmillä, Vikman sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt