X
SULJE MAINOS
Stora Enson Oulun paperitehdas. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Teollisuustuotanto laski kesäkuussa, tilaukset kasvoivat

Tuotanto laski kesäkuussa edellisestä kuukaudesta mutta kasvoi vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 2,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni kesäkuussa lähes kaikilla toimialoilla. Voimakkainta lasku oli toimialalla kaivostoiminta ja louhinta, 18,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto väheni 7,4 prosenttia, metalliteollisuudessa 3,3 prosenttia ja sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto toimialalla 3,2 prosenttia verrattuna toukokuuhun.

Tuotantoa oli hieman toukokuuta enemmän ainoastaan elintarviketeollisuudessa, 2,0 prosenttia, sekä kemianteollisuudessa, 0,2 prosenttia.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 kesäkuussa 4,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 kesäkuussa.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi eniten metsäteollisuudessa 11,8 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotantoa oli 7,4 prosenttia enemmän ja metalliteollisuudessa 6,0 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 kesäkuussa.

Tuotanto väheni kesäkuussa toimialoilla kaivostoiminta ja louhinta 10,1 prosenttia sekä sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto 4,1 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Tilaukset

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 kesäkuussa 38,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset kasvoivat 25,2 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uusien tilauksien kasvu jatkui kesäkuussa edeltävien kuukausien tapaan vahvana. Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla.

Uudet tilaukset kasvoivat eniten paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla, jossa tilausten arvo oli 44,7 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 37,8 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 29,8 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt