Savupiippuja ja vesihöyryä helmikuun pakkasilla Helsingissä. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Teollisuus puhkuu voimalla eteenpäin

Tuotanto kasvoi helmikuussa vuoden takaisesta ja uudet tilaukset lisääntyivät jo kolmatta kuukautta.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 5,5 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset kasvoivat jo kolmatta kuukautta marraskuun notkahduksen jälkeen. Tammi-helmikuun aikana kasvua oli 4,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat helmikuussa edellisvuodesta 7,2 prosenttia ja kemianteollisuudessa 3,2 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla tilaukset kasvoivat 2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilasto on altis heilahduksille, sillä suuretkin tilaukset kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto laski helmikuussa prosentin edellisestä kuukaudesta, mutta oli 0,7 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Tuotanto kasvoi helmikuussa tammikuuhun verrattuna kemianteollisuudessa 1,2 prosenttia sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 0,1 prosenttia.

Muilla toimialoilla tuotanto oli kuukausitasolla laskussa. Metalliteollisuuden tuotanto väheni 0,5 prosenttia ja metsäteollisuuden 2 prosenttia. Eniten tuotanto väheni kaivostoiminnassa, missä laskua oli 11,4 prosenttia.

Tuotantoluvut ovat kausitasoitettuja ja työpäiväkorjattuja. Uusien tilausten kohdalla on hyvä muistaa, että suuretkin tilaukset kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan, mikä voi aiheuttaa heilahduksia tilastossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt