Vientikysynnän tilanne tulee pysymään vaikeana. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Teollisuuden tilaukset kuihtuivat, palautuminen hidasta

Maailmantalouden ongelmien arvioidaan heijastuvan lähiaikoina myös Suomeen.

Danske Bankin mukaan Suomen talous on selvinnyt tähän mennessä koronakriisistä pelättyä lievemmin vaurioin. Bruttokansantuotteen ennustetaan supistuvan tänä vuonna 4,5 prosenttia 5,5 prosentin sijaan.

Ensi vuodelle ennustetaan vaatimatonta 2,5 prosentin talouskasvua. Työttömyysaste nousee 8,2 prosenttiin ja pysyy korkealla myös vuonna 2021.

– Suomen talouden tiputus jäi keväällä maltilliseksi, mutta kääntöpuolena on se, ettei ole myöskään muodostunut suuremmin patoutunutta kysyntää, joka nyt purkautuisi. Samalla useat kansainvälisen talouden mittarit kertovat talouden elpymistahdin jo hidastuneen monessa maassa, ja kysynnän heikkous heijastuu väistämättä myös Suomeen, ekonomisti Jukka Appelqvist toteaa Danske Bankin talouskatsauksessa.

Koronan ensimmäisestä aallosta kärsittiin erityisesti ravintola- ja matkailualoilla ja muulla palvelusektorilla. Suuri osa lomautetuista pääsi palaamaan töihin tilanteen helpottuessa alkukesästä.

Appelqvistin mukaan kotimaan talouskehityksessä on monia huolestuttavia merkkejä.

– Vaikka palvelutoimialat ovat osin toipuneet, on tilanne vientikysynnän osalta vaikea. Teollisuuden tilauskirjat ovat ohentuneet, ja yt-neuvotteluja käynnistellään monessa yrityksessä.

Maailmantalous tuskin saavuttaa kriisiä edeltänyttä kokonaistuotannon tasoa loppuvuoden 2020 aikana.

– Covid-19-tapausten määrä on vielä kasvanut esimerkiksi Intiassa, ja taudin seuraavat aallot nostavat ajoittain päätään myös Euroopassa. Odotamme kevättä maltillisempien rajoitustoimien riittävän pitämään pandemian aisoissa, mutta Covid-19 pysyy vitsauksena vielä pitkään, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi.

Kuoppamäen mukaan vuonna 2021 julkisen talouden velkaantuminen jatkuu nopeana suuressa osassa maailmaa, mutta keskuspankkien osto-ohjelmat pitävät korkomenot aisoissa. Velkaelvytyksen kestävyystarkasteluihin joudutaan palaamaan tulevina vuosina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt