Teollisuuden vaimeat näkymät vaikuttavat vientiodotuksiin

Yritysten suhdannearviot vahvistuivat huhtikuussa hiukan, mutta luottamus on edelleen vaisua.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomistin Penna Urrilan mukaan yritysten suhdannearviot vahvistuivat lievästi huhtikuussa, mutta etenkin vähittäiskaupan luottamus oli edelleen vaatimatonta.

– Teollisuudessa odotetaan hienoista tuotannon nousua lähikuukausille ja myös palveluissa ennakoidaan varovaista myynnin kasvua, Urrila kertoo EK:n tuoreen yrityskyselyn tuloksista.

Hypon ekonomisti Juhana Brotherus puolestaan arvioi, että alkuvuoden toiveet lepäävät kotimarkkinoiden ja kuluttajien harteilla vientivetoisen kasvun sijaan.

– Etenkin teollisuuden vaimeat näkymät pitävät lähikuukausien vientiodotukset kurissa, hän toteaa tiedotteessaan.

Brotherus huomauttaa, että vaikka euro on heikentynyt suhteessa dollariin, kehitys on ollut vastakkaista verrattuna Suomelle tärkeimpiin valuuttoihin eli Ruotsiin kruunuun ja Venäjän ruplaan.

Sen sijaan kotitalouksien tilannetta tukevat hänen mukaansa laskenut öljyn hinta ja keskuspankin voitelemat rahoituskanavat.

– Suomi tarvitsee kuitenkin elpyvien kotimarkkinoiden ohella piristyvää vientikehitystä. Kuluvana vuonna talous päässee vain kituliaaseen alle prosentin kasvuun, Brotherus toteaa.

Teollisuus odottaa tuotannon kasvavan hieman

Teollisuuden luottamusindikaattori pysyi EK:n mukaan huhtikuussa ennallaan. Luottamus oli pitkän ajan keskimäärää heikompaa. Tuotannon odotetaan kasvavan hieman ja tilauskanta on parantunut aavistuksen, mutta sitä kuvataan vielä niukaksi.

Rakentamisen luottamus vahvistui huhtikuussa, mutta luottamusindikaattori on alle pitkäaikaisen keskiarvon.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi lähes ennallaan huhtikuussa. Luottamus on edelleen pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa. Myynti on kasvanut vain aavistuksen, mutta lähikuukausille ennustetaan hieman voimakkaampaa myynnin kasvua

Vähittäiskaupan luottamus on edelleen vaatimatonta, vaikka luottamusindikaattori kohenikin huhtikuussa. Myynnin määrä laski edelleen laajalti. Myyntiodotukset ovat myös heikot, mutta hieman aiempaa harvemmat yritykset ennustavat myynnin laskua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt