UPM Plywood Jyväskylän vaneritehdas Säynätsalossa. UPM aikoo sulkea tehtaan. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

Teollisuuden tuotanto ja tilaukset vähenivät

Uusien tilausten arvo putosi toukokuussa kaikilla toimialoila.

Teollisuustuotanto supistui toukokuussa Tilastokeskuksen mukaan 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,8 prosenttia vuodentakaisesta. Lukuihin on tehty tarvittavat kausi- ja työpäiväkorjaukset.

Tuotanto väheni edellisestä kuukaudesta lähes kymmenen prosenttia kemianteollisuudessa sekö kaivostoiminnnan ja louhinnan toimialalla. Laskua oli parisen prosenttia myös metsäteollisuudessa.

Kasvua oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa yli kahdeksan prosenttia sekä metalliteollisuudessa runsaan prosentin verran.

Tammi-toukokuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 1,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli toukokuussa yli 28 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tilaukset vähenivät kaikilla toimialoilla.

Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat lähes 15 prosenttia edellisvuodesta. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla sekä metalliteollisuudessa tilausten lasku oli noin 30 prosentin luokkaa.

Voimakkaat heilahtelut ovat kuitenkin tilauksille kuukausitasolla tyyppillisiä.

Tammi-toukokuun aikana tilaukset vähenivät yli 12 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti viisi kuukautta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt