Hissimoottoreita Koneen tehtaalla Hyvinkäällä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Teollisuuden luottamus laski entisestään

Elinkeinoelämän odotukset olivat toukokuussa yhä pohjalukemissa.

Teollisuusyritysten luottamus laski Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan entisestään toukokuussa. Rakennusalalla, palvelualalla ja vähittäiskaupassa luottamus hieman koheni, mutta edelleen oltiin selvästi pitkän ajan lukujen alapuolella.

– Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana kuten on ajateltu. Tilannetta pitää seurata sekä kansallisella että globaalilla tasolla, arvioi EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Hän vertaa koronapandemian aiheuttamaa tilannetta maanjäristykseen.

– Tiedämme varmuudella, että taloudessa on koronaviruksen myötä tapahtunut jonkinlainen maanjäristys. Voimakkuudesta ja kestosta ei ole vielä varmuutta. Kestää hetken ennen kuin seuraukset tulevat pintaan. Paljon puhuttu toinen aalto voi olla myös taloudellinen. Talouden makroluvuissahan pahinta ei ole vielä nähty, Pakarinen varoittaa.

Teollisuudessa tilauskannat supistuivat entisestään toukokuussa. Tuotannon odotetaan yhä vähentyvän voimakkaasti lähikuukausien aikana. Tuotantokapasiteetti oli toukokuussa kokonaan käytössä vain 58 prosentilla kyselyn vastaajista. Valmiiden
tuotteiden varastot pysyivät suurin piirtein ennallaan hieman normaalia korkeammalla.

Luottamusindikaattorin saldolukuja

Teollisuusyritysten luottamusindikaattorin toukokuun saldoluku oli -26, mikä oli kolme pistettä vähemmän kuin huhtikuun
lukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -24 eli neljä pistettä enemmän kuin edelliskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -46, mikä oli kaksi pistettä parempi lukema kuin huhtikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on +13.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori oli -13, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -36. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt