Stora Enso paperitehdas Oulussa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

”Teollisuuden kesä sujunut kohtalaisesti – huoleen ei aihetta”

Uudet tilaukset ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa teollisuusyrityksissä.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tilasto tosin heilahtelee voimakkaasti kuukausittain, ja tammi-kesäkuun aikana tilaukset laskivat 4,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 8,5 prosenttia ja paperiteollisuudessa 4,9 prosenttia vuodentakaisesta. Kemianteollisuudessa sen sijaan tilaukset laskivat 10,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös teollisuuden tuotantoluvut olivat kesäkuussa vahvoja. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 5,4 prosenttia vuodentakaista suurempi. Tammi-kesäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tuotanto kasvoi edelliseen kuukauteen verrattuna eniten metalliteollisuudessa, 3,7 prosenttia. Sen sijaan sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto väheni 3,2 prosenttia ja metsäteollisuudessa 0,1 prosenttia.

– Teollisuuden kesä vaikuttaisi sujuneen kohtalaisesti. Tahti on jonkin verran hidastunut siitä, mitä nähtiin syklisen elpymisen kiivaimmassa vaiheessa, mutta varsinaiseen huoleen ei ole aihetta, toteaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessaan.

Toukokuussa uusien tilausten arvo putosi yhtäkkiä vuodentakaisesta 34,7 prosenttia. Pudotus kuitenkin oli suurelta osin tilastoharhaa, joka johtui telakkateollisuuden viime vuoden toukokuussa saamista tavattoman suurista tilauksista.

Appelqvistin mukaan tilauskanta on teollisuudessa poikkeuksellisen korkealla tasolla.

– Vahvaa tilauskantaa selittää suurelta osin telakkateollisuuden hyvä tilanne, mutta uusien tilauksien laaja-alainen nousu useimpina kuukausina kertoo siitä, että muillakin teollisuustoimialoilla kehitys on ollut hyvää, hän muistuttaa.

Maailmankaupan kasvu Appelqvistin mukaan jatkunut toistaiseksi varsin hyvänä kauppasodan kiihtymisestä huolimatta, mutta euroalueen kasvu on vuoden alkupuoliskolla hidastunut tuntuvasti.

– Suomen tärkeän kauppakumppanin Saksan teollisuusluvut ovat olleet kesällä pettymys, mutta Suomen viennissä tämä ei vielä näy, hän arvioi.

Tullin viimeisten ennakkotietojen mukaan tavaraviennin arvo nousi 4,2 prosenttia. Appelqvistin mielestä luku on kohtalainen, vaikka kesäkuun kasvu selittyy kohonneilla hinnoilla, ei vientimäärillä.

Saksalaisen tutkimuslaitos Ifon tuoreessa asiantuntijakyselyssä näkemykset maailmantalouden kehityksestä heikentyivät kolmannella vuosineljänneksellä. Asiantuntijoiden enemmistö ennustaa World Economic Survey -raportissa viennin hidastuvan erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Lue myös:

Vienti kasvoi neljä prosenttia

Odotukset maailmantaloudesta ovat romahtaneet

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt