Verkkouutiset

Tela eläkevarallisuuden käyttämisestä: Eläkevaroja on 181 miljardia euroa – vastuita 639 miljardia

Usein kuulee puhuttavan eläkejärjestelmän valtavista varoista. Kansalaiset, poliitikot ynnä muut ryhmät päivittelevät eläkevarojen suurta määrää. Kakkua ei voi syödä ja säästää samaan aikaan, huomauttaa Telan ekonomisti Mauri Kotamäki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hän toteaa olevan totta, että eläkerahastoissa lepää mittava varallisuus.

– Vastikään julkaistun sijoitusanalyysimme mukaan työeläkevarojen määrä viime vuoden lopussa oli 189 miljardia euroa. Siis lähestulkoon Suomen kokonaistuotannon verran. Työeläkevarat karttuivat liki 8 miljardia euroa yksinomaan viime vuonna, Mauri Kotamäki kirjoittaa Työeläkevakuuttajat Telan blogissa.

Työeläkevarojen määrä ei kuitenkaan itsessään ole vielä kovin kiinnostava tieto. Paljon olennaisempaa on tieto nettovarallisuudesta. Varojen lisäksi Kotamäen mukaan on huomioitava kolikoin toinen puoli eli eläkevastuut.

– Eläkevastuulla viittaan tiettyyn päivään mennessä kartutettuihin eläkkeisiin, jotka lankeavat maksettavaksi ennemmin tai myöhemmin. Pohditaan siis kahta lukua. Eläkevaroja vuoden 2015 lopussa oli 181 miljardia euroa. Eläkevastuita samalla hetkellä oli 639 miljardia euroa. Varoja oli ja on siis huomattavasti vähemmän kuin vastuita. Tästä näkökulmasta katsoen eläkevarallisuus kellahtaa negatiivisen puolelle. Järjestelmässä onkin velkaa varallisuuden sijaan, hän kirjoittaa.

Eläkejärjestelmä ei silti ole pulassa.

– Ei syytä huoleen – varojen lisäksi palkasta lohkaistava työeläkevakuutusmaksu takaa eläkkeiden rahoituksen. Toisaalta kaikki eläkeläisetkään eivät tietenkään jää yhtä aikaa eläkkeelle, joten kaikkea (netto)velkaa ei myöskään tarvitse maksaa kerralla, Kotamäki toteaa.

Hän huomauttaa, että puheen tasolla eläkevaroihin suhtaudutaan joskus huolettomasti.

– Ikään kuin varojen purku olisi jonkinlainen ilmainen lounas. Aivan kuin eläkevastuita ei olisikaan. Eläkevarallisuuden purkaminen nyt tai lähitulevaisuudessa olisi vähän niin kuin lypsävän lehmän tappamista. Rahastojen purkaminen tarkoittaisi yksinkertaisesti korkeampaa maksurasitusta tulevaisuudessa. Tämä jää usein mainitsematta, Kotamäki kirjoittaa.

Rahastojen purkaminen lähitulevaisuudessa olisi merkillistä myös sukupolvien välisen tulonjaon kannalta, sillä purkaminen jyrkentäisi entisestään sukupolvien välistä tulonjakoa.

– Haluammeko todella mennä tähän suuntaan? Yleisenä ohjenuorana suhtautuisin epäluuloisesti ehdotuksiin, jossa eläkevaroja puretaan ilman minkäänlaista pohdintaa eläkevastuista. Kakkua ei voi syödä ja säästää samaan aikaan, Kotamäki toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)