Verkkouutiset

Tekoälyn tutkimukselle merkittävä rahoitus

Rahoituksen turvin voidaan hajallaan olevaa tekoälyosaamista koota tehokkaasti yhteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen tekoälykeskus FCAI sai Suomen Akatemian lippulaivaohjelmasta 8,3 miljoonan euron rahoituksen. Samalla myös tekoälyn asema yhteiskunnan tärkeimpien tutkimusalueiden joukossa lujittui, selviää Helsingin yliopiston tiedotteesta.

Lippulaivastatuksen voi saada vain korkeatasoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava osaamiskeskittymä. Ensimmäisen nelivuotiskauden rahoitus alkaa 1.1.2019.

FCAI (Finnish Center for Arfiticial Intelligence) on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n perustama osaamiskeskus. FCAI tekee tekoälyn perustutkimusta yhteistyössä yritysten ja julkisen alan toimijoiden kanssa ja kehittää käytännön tekoälysovelluksia.

– Lippulaivastatus on yhteiskunnalta viesti siitä, että tekoälyn tutkimusta pidetään tärkeänä, toteaa FCAI:n johtaja, tietojenkäsittelytieteen professori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta.

Tehokkaampaa tutkimusta

Rahoituksen turvin Suomessa hajallaan olevaa tekoälyosaamista voidaan koota tehokkaasti yhteen. Samuel Kasken mukaan lippulaivastatus mahdollistaa myös sen, että tutkijat eri tieteenaloilta saadaan tekemään tutkimusta yhteisen tutkimusagendan eteen.

Näin FCAI voi tuoda tekoälyä muiden tieteenalojen ja yhteiskunnan sekä yritysten hyödyksi.

– Suomen tekoälykeskuksen kaltainen osaamiskeskittymä auttaa myös pitämään alan parhaat osaajat Suomessa ja tuomaan Suomeen lisää huippuosaajia ja investointeja, kertoo FCAI:n varajohtaja, tietojenkäsittelytieteen professori Petri Myllymäki Helsingin yliopistosta.

– Haluamme myös edesauttaa uusien yritysten syntymistä ja mahdollistaa parempia tuotteita, palveluita ja toimintatapoja eri teollisuuden ja yhteiskunnan alueille ja edistää siten kestävää kasvua, toteaa FCAI:n yritys- ja yhteiskuntaverkostosta vastaava johtaja, VTT:n Executive Vice President Tua Huomo.

Tekoälymenetelmät hyötykäyttöön

FCAI:n tavoite on kehittää Suomen tarvitsemia tekoälyjä, jotka ovat ymmärrettäviä ja luotettavia, toimivat hyvin ihmisten tukena ja hyödyntävät saatavilla olevaa dataa tehokkaasti.

– Kun mukana on suuri joukko ihmisiä eri aloilta, saamme tutkimukselle vaikuttavuutta ja tekoälyn kehittämiseen laaja-alaista asiantuntemusta. Tähän haluamme mukaan myös yrityksiä ja julkisen alan toimijoita, Samuel Kaski toteaa.

Tekoälyn kilpajuoksu vasta alussa

Julkisesta keskustelusta saa usein vaikutelman, että Eurooppa olisi menettänyt mahdollisuutensa tekoälyn hyödyntämisessä ja että Yhdysvallat tai Kiina korjaavat potin. Petri Myllymäen mukaan peli on kuitenkin vasta alussa.

– Nykyiset tekoälymenetelmät toimivat hyvin joidenkin ongelmien ratkaisemisessa, mutta on paljon suurempi joukko tekoälyn sovellusmahdollisuuksia, joihin nykyiset ratkaisut eivät pure, Myllymäki kertoo..

– Ymmärrettävien, luotettavien ja dataa tehokkaasti hyödyntävien tekoälyjen kehittämisessä on Euroopan suuri mahdollisuus. Suomi ja FCAI voivat toimia tässä kehityksessä johtotähtenä ja luoda muulle Euroopalle esimerkin siitä, miten tekoälyn huippuosaamista hyödyntämällä voidaan luoda entistä toimivampi ja menestyksellisempi yhteiskunta, Myllymäki toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)