Verkkouutiset

Teija Tiilikainen: Itämeren kriisi aktivoisi todennäköisesti EU:n turvalausekkeen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja uskoo, etteivät muut EU-maat jäisi seuraamaan sivusta yhteen kohdistuvaa uhkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen on vaikea ymmärtää EU:n merkityksen aliarvioimista mahdollisessa kriisitilanteessa. Hän huomauttaa, että iso osa EU-maista on yhteisvaluutassa ja unionilla on yhteiset ulkorajat. Tämä johtaa ”väkisin siihen, että jos jotain jäsenmaata aletaan painostaa turvallisuuspoliittisesti tai syntyy kriisi, sen heijastusvaikutukset koskevat kaikkia”.

EU ei ole sotilasliitto, mutta turvatae syntyy Tiilikaisen mukaan unionimaiden vahvasta keskinäisriippuvuudesta, mikä luo jäsenmaille intressin auttaa. Hän huomauttaa myös, että EU:n keskinäisen avunannon velvoite koskee kaikkia jäsenmaita.

— Jos Itämeren piirissä puhkeaisi merkittävä kriisi ja kyseessä olisi vaativa sotilaallinen tilanne, totta kai sotilasliitto Nato ottaisi mekanisminsa käyttöön. Jos tämä (kriisi tai uhka) kohdistuisi EU-maahan, hyvin todennäköisesti myös EU aktivoituisi ja varmasti tällöin aktivoitaisiin myös keskinäisen avunannon velvoite, ja tämän velvoitteen toteuttamiseen osallistuisivat tavalla tai toisella myös Naton ulkopuoliset EU-maat, Tiilikainen sanoo Verkkouutisille.

Tiilikainen pitää tärkeänä askeleena EU:n puolustusyhteistyön syventymisessä pysyvää rakenneyhteistyötä, jota koskeva asiakirja allekirjoitettiin maanantaina Brysselissä.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten +Plus-sivustolta ilmaiseksi kirjautumalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)