Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy ja lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Tehy: Valtion maksettava palkkaohjelman kustannukset

Liiton mukaan ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy ja lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma nostaa naisalojen palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja enemmän. Sen vuosikustannukset ovat 100–150 miljoonaa euroa.

Valtion tulee kantaa vastuu palkkaohjelman kustannuksista, koska kunnilla ei tarvittavia rahoja ole.

– Poliittisten päättäjien on kannettava vastuu kansalaisten perustuslain takaamasta oikeudesta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (sd.) sanoo.

Hänen mukaansa vastuun kantaminen tarkoittaa arvovalintojen tekemistä tilanteessa, jossa raha ei riitä kaikkeen ja lisää velkaa ei haluta ottaa.

Rytkönen toteaa, että hallitusohjelmassa on useita vahvoja kirjauksia, jotka tukevat Tehyn ja SuPerin vaatimuksia palkkatasa-arvon edistämisestä.

Rytkönen huomauttaa, että hoitoalalle on koulutettu 320 000 ammattilaista, joista 40 000 työskentelee täysin toisella alalla.

– Osa heistä on valmis palaamaan, jos palkka ja työolot kohenevat. Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin edellyttää arviolta 4000 hoitajaa lisää. Veto- ja pitovoiman eli palkkojen ja työolojen on merkittävästi parannuttava, jotta mitoitus voidaan käytännössä toteuttaa, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt