Millariikka Rytkönen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tehy huolissaan hoitajien yt-aallosta

Järjestö kysyy, ovatko irtisanomiset oikea tapa kilpailla koulutetuista hoitajista.

Kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit ovat sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn mukaan käynnistäneet vuoden sisään noin 30 yhteistoimintaneuvottelua, jotka tähtäävät säästöihin, lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin.

Tehyn mielestä hoitohenkilöstön lomautukset ja erityisesti irtisanomiset ovat kyseenalaisia tilanteessa, jossa yhteiskunnan pitäisi panostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatukseen ja kehittää niitä.

Lisäksi Tehy arvioi, että yt-neuvottelujen lisääntyminen voi karkottaa hoitajia alalta.

– Ovatko lomautukset ja irtisanomiset tapa, jolla suomalainen yhteiskunta varautuu kansainväliseen kilpailuun koulutetuista hoitajista, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kysyy tiedotteessa.

Vanhuspalvelulain uudistukseen liittyvä henkilöstömitoituksen sitova nosto 0,7:ään edellyttää Tehyn mukaan noin 4 500 hoitajaa lisää tehostettuun palveluasumiseen. Vanhusten kotihoito kärsii vakavasta hoitajapulasta jo nyt.

Hoitajien tarvetta lisää myös väestörakenteen muutos, jossa vanhusten määrä lisääntyy ja työikäisten määrä vähenee. Tehy muistuttaa, että samaan aikaan hoitajia jää eläkkeelle. Esimerkiksi lähes puolet nykyisistä sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä.

Hoitajia tarvitaan lisää varhaiskasvatuksessakin, kun hallitus poistaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitukset.

Rytkönen varoittaa, että epävarmuuden lietsonta on omiaan heikentämään sekä kansalaisten että työntekijöiden luottamusta palveluihin.

Yt-aallon taustalla ovat Tehyn arvion mukaan kuntien valtionosuuksien leikkaukset, sote-menojen kasvu ja sote-uudistuksen peruuntuminen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt