X
SULJE MAINOS
Rokottamattomat päätyvät sairaalahoitoon 19 kertaa rokotettua useammin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tehohoitoon joutunut Ylelle: Hävettää, etten rokottautunut

Rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon on 19-kertainen verrattuna rokotettuihin.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on enemmän koronapotilaita kuin kertaakaan pandemian aikana. Rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon on 19-kertainen verrattuna rokotettuihin.

Tyypillinen sairaalahoitoon joutuva koronapotilas on työikäinen ylipainoinen mies. Useimmille tartunta tulee yllätyksenä.

Näin kävi myös Jussi Marttiselle. Hän kertoo kokemuksestaan Ylen haastattelussa.

Perusterveen, liikuntaa harrastavan Marttisen korona alkoi pitkittyneenä kuumeena. Lopulta hän päätyi Päijät-Hämeen keskussairaalan teho-osastolle ambulanssikyydillä.

Marttisen fyysinen kunto romahti taudin myötä täysin ja happi-arvot olivat matalia. Mies tarvitsi 30 metrin matkaan happipulloa.

– Pelkkä vessareissu pyörätuolilla on yhtä rankka kuin Cooperin testi nuorena. Sitä ei voi sanoin kuvailla. On kaikkensa antanut olo vaikka ei ole antanut mitään, Marttinen kertoo.

Marttinen soitteli sairaalasta käsin läpi ihmisiä, joita oli tavannut ennen sairastumistaan. Häntä on jäänyt vaivaamaan ajatus siitä, että on voinut tartuttaa tuttaviaan.

Rokotusta hän suosittelee kokemuksensa jälkeen etenkin nuorisolle.

– Kukaan ei tartuta toista tahallaan. En ole koskaan ollut mallioppilas, mutta se hävettää ja harmittaa, etten mennyt rokotukseen. Suosittelen etenkin nuorisoa ottamaan lääkäreiden puheet vakavasti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt