X
SULJE MAINOS
Hengityskone Helsingin Meilahden tornisairaalan tehohoito-osastolla. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Tehohoitolääkäri: Olen nähnyt liian monta, liian vaikeaa koronaa

Lääkäri Jenni Puoliväli purkaa tuntojaan koronapotilaista.

– Tällä hetkellä aika usein koronapotilaita hoitaessa tuntuu vaan niin pahalta ja fiilis niin on surullinen. Kylmät väreet menee käsiä pitkin ja sielusta riipaisee, kun edes miettii sitä kokonaistilannetta, seinäjokinen tehohoitolääkäri Jenni Puoliväli kirjoittaa Instagramissa.

Hän toteaa, että tuntuu vähän liian isolta opetukselta maata teholla syvästi nukutettuna hengityskoneessa, koska ei ole ottanut koronarokotetta (joo on jokunen rokotettukin tehohoitoon joutunut, mutta kyllä ne pahimmat tapaukset ovat valitettavasti rokottamattomia).

– Tuntuu niin pahalta miettiä sitä muuta perhettä, joka on varmasti huolesta soikeana. Tuntuu pahalta niiden pienten lasten puolesta, koska ne ei varmasti edes ymmärrä (ja ehkä parempi niin), mitä tarkoittaa, kun oma vanhempi on joutunut teholle koronan hoitoon. Saatikka ne ”parane pian” -kortit, jotka roikkuvat siinä teholla sängyn päällä, ja joita lapset ovat toiveikkaina tehneet, hän kirjoittaa.

Hän sanoo ”nähneensä liian monta, liian vaikeaa koronaa”.

– Mä oon tottunut hoitamaan vanhempia ja sairaampia potilaita. Vähemmän oon tottunut niihin nuoriin ja terveisiin, perheen isiin tai äiteihin, jotka ovatkin sitten yhtäkkiä ihan siinä elämän ja kuoleman rajalla. Selkeästi se tuntuu, koska se tulee liian lähelle omaa elämäntilannetta.

Puoliväli toteaa, että jokainen kuolema ja jokainen pitkä tehohoitojakso on liikaa, jos se olisi voitu rokotteella estää.

– Mä oon tehnyt kaiken, jotta mun perhe ei joutuisi kestämään sitä, että minä sairastuisin koronan takia vakavasti eli ottanut koronarokotteet ja aion jatkossakin ottaa, mikäli tehosteita tarvii. Rokotetta ei ole pakko ottaa, mutta aikalailla nyt on tilanne se, että korona tai rokote. Sitä, kuka sairastuu vakavasti, on lähes mahdotonta ennustaa. Haluatko sinä olla se elossa oleva vanhempi lapsillesi myös jatkossa? Vai pelata arpapeliä ja katsoa, mitkä kortit saat?

– Totuus ja todellisuus on paljon kamalampaa, mitä lehtien kuvat tai otsikot antaa ymmärtää, Puoliväli kirjoittaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt