Koronapotilaat sitovat valtavasti henkilökuntaa tehohoidossa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tehohoidon ylilääkäri tilittää: Koronapotilas on kaikkein vaativin

Risto Kuosan mukaan jopa sata leikkauspotilasta jää hoitamatta yhden tehohoidon koronapotilaan takia.

Anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosan mukaan teho-osastojen mitoituksessa ei ole otettu lainkaan huomioon koronakriisin kaltaista tilannetta.

– Jokainen teholle tuleva koronapotilas vie kymmenien muuden potilaiden hoitopaikan esim. elektiivisiä leikkauspotilaita jää hoitamatta yhden tehopotilaan takia n. 100 kpl, Kuosa selvittää Twitterissä.

Hän tarkentaa laskelman perustuvan pisimpään tehohoitojaksoon eli neljään viikkoon.

– 2 viikkoa on 400.000. Laskelma koskee vain tilannetta joissa normaalit tehopaikat eivät riitä. Ennen Covidpandemiaa tällaista tilannetta ei ole koskaan ollut. Kausi-influenssapotilaat on hoidettu normaaliresursseilla.

Risto Kuosan mukaan kaikki anestesiahoitajat otetaan leikkaussaleista.

– Yksi Covid-tehopaikka vaatii vähintään ympärivuorokautisesti 5 hoitajaa. Tämä tarkoitttaa että 4-5 leikkaussalia suljetaan jotta yksi Covid-potilas voidaan hoitaa. Se tarkoittaa että 15-20 leikkausta/pv jää tekemättä.

Hän muistuttaa, ettei tavallisia tehohoidon potilaita voida hoitaa samoissa tiloissa ja samalla henkilökunnalla koronapotilaiden kanssa.

– Teho-osastojen mitoituksessa ei ole otettu huomioon ollenkaan tällaista tilannetta. Mistään ei voi saada lisää tehohoitajia, heistä kaikki on normaalitoiminnassa, Kuosa jatkaa.

Ylilääkärin mukaan koronapotilas ”on kaikkein vaativin tehopotilas”.

– Erityisesti siksi että hoitajat työskentelevät suojavarustuksessa. Käytännössä henkilömitoitus on sama kun leikkaussalissa (vähintään 3 hoitajaa). Leikkaustiimistä vain anestesiahoitajalla on tähän koulutusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt