X
SULJE MAINOS
Sanna Marinin haastattelu Ilta-Sanomissa 24. syyskuuta 2021.

”Teeskenneltiin, että pandemia on jo melkein ohi”

Tutkijan mukaan syksyllä koronarajoituksista poistumisesta oli käynnissä jo kuorolaulu.

Evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo kirjoittaa Tiede-lehden blogissaan, että koronapandemian aikana on tehty paljon vääriä päätöksiä.

– Tämä ei ole mikään ihme sinänsä – uudessa kriisissä, vajavaisella tiedolla, aina ei voi osua oikeaan. Hämmentävintä on kuitenkin ollut tämän syksyn kehitys, jossa aluksi teeskenneltiin, että pandemia on jo melkein ohi, kunnes viimeistään tällä viikolla tajuttiin, ettei ole. Hämmentävää siksi, että tämä kehitys oli täysin odotusten mukaista, Tuomas Aivelo toteaa.

Hänen mukaansa jo viimeistään elokuussa tiedettiin, ettei 80 prosentin rokotuskattavuus riitä pitämään epidemiaa kurissa ja sairaalarasitusta rajallisena. Silti tieto ohitettiin.

– Alkukesästä muutamat soololaulut käynnistivät keskustelun siitä, koska voitaisiin ”palata normaaliin”. Etenkin THL:n Hanna Nohynek kunnostautui kesäkuussa peräänkuuluttamalla keskustelua siitä, että koska rajoituksista voidaan luopua. Kesäkuun lopussa hän arvioi, että heinäkuussa koronarokotusohjelma oli täyttänyt tavoitteensa ja terveydenhuollon kapasiteetti ei enää ylity, Aivelo nimeää.

– Ehkäpä tästä rohkaistuneena, soololaulu muuttui enemmän pieneksi lauluyhtyeeksi. THL:n Mika Salminen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Mikko Pietilä toivoivat poliitikoilta rohkeutta tehdä rajoituksia poistavia päätöksiä ja maalasivat syksystä normalisoituvaa aikaa.

Hänen mukaansa poliitikot tietenkin yhtyivät tähän.

– Hassuinta tässä kaikessa oli, että keskustelusta puuttui kokonaan tutkimukseen perustuva tieto. Kesäkuusta elokuulle visioimme tulevaa syksyä ilman varmaa tietopohjaa, mutu-menetelmin. Viimein elokuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esitti webinaarissa uusimmat mallinnuksensa. Skenaarioiden sanoma oli aika selkeä: 80 prosentin rokotuskattavuudella ei vielä pystytä pitämään sairaanhoidon taakkaa riittävän matalalla ja että rajoituksia pitää purkaa varoen ja vähän kerrallaan.

Syksyllä Aivelon mukaan vauhdissa oli jo todellinen kuorolaulu.

– Salminen jatkoi arvioitaan, että parin kuukauden päästä ollaan ”nollatilassa”. Rokotetutkimuskeskuksen Mika Rämet sanoi, että tuplarokotettujen on aika palata normaaliin elämään. Pääministeri Sanna Marin kannusti, että nyt on aika elää ja mennä. Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti #TaasMennään-kampanjansa, että ihmiset palaisivat joukkoliikenteen käyttäjiksi.

– Media lähti mukaan: ”Onneksi muutos on nyt käsillä”, fiilisteli MTV Uutisten päätoimittaja. ”Korona loppuu siinä vaiheessa, kun kukin meistä itse päättää lakata pelkäämästä”, kirjoitti innoissaan Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

– Viruksen kanssa todellisuus tulee kuitenkin nopeasti vastaan ja tässähän taas olemme.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt