X
SULJE MAINOS
Suomella oli Laatokan rannat ja Jäämeren aallot. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Teemu Keskisarja: Suomalaisuus tulee katoamaan tällä vuosisadalla

Historioitsijan mielestä jotain jää kuitenkin kartalta jyräämisen jälkeenkin.

Historia-alan yrittäjä Teemu Keskisarjaa on haastateltu alla näkyvässä Heikelä & Koskelo 23 minuuttia -ohjelmassa. Hänellä ei ole lohdullista näkemystä Suomen tulevaisuudesta (32:30).

– Suhtaudun Suomen ja suomalaisuuden, suomen kielen tulevaisuuteen lohduttomasti, epätoivoisesti. Suomalaisuus tulee katoamaan, jyräytymään maailmankartalta tällä vuosisadalla, Teemu Keskisarja katsoo.

– Mutta se ei tarkoita, että suomalaisuus oli ja on jotenkin mitätöntä ja turhaa. Meistä kuitenkin säilyy joku sirpale seuraaville elinvoimaisemmille kulttuureille.

– Välimeren antiikin historia tuntee lukemattomia kartalta kadonneita kansoja, jotka silti ovat vaikuttaneet myöhempiin maailmanaikoihin omalla arvokkaalla tavallansa.

Toisaalla ohjelmassa (25:30) Keskisarja puhuu Viipurista ja Petsamosta.

– Strategiasta ja taloudellisista intresseistä viis, mutta minua ottaa aivoon joka päivä ja joka ikinen yö myös Petsamon menestys, ei pelkästään Karjala. Suomi oli 1930-luvulla maantieteellisesti Euroopan upein ja kaunein maa, Teemu Keskisarja sanoo.

– Meillä oli Laatokan rannat ja Jäämeren aallot. Joilla Neuvostoliitto – kuten nyt tiedämme – ei sitten edes tehnyt mitään lopulta. Kohtuuton maailmanhistorian epäonnenpotku, että ne menetimme.

LUE MYÖS:
”Some on tärkeä roskaväen kurissa pitämiseksi”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt